Zaalhandbal dames: Quintus verliest weer topper; Westandia wint derby

Voor de tweede keer op rij leed Quintus een nederlaag in een topper. VOC bleek in Amsterdam duidelijk te sterk. Westlandia wist de laatste derby van het seizoen in winst om te zetten. Verburch werd verslagen. De reserves van Quintus sloten de competitie af met een gelijkspel.

Eredivisie, kampioenspoule

Voorafgaand aan de wedstrijd tegen Succes Schoonmaak/VOC waren de dames van Virto/Quintus vol vertrouwen dat de ploeg een kans had tegen de koploper uit de kampioenspoule, maar voor de tweede keer op rij moest de Heulse ploeg een grote nederlaag incasseren in een topper: 17-27.

Plaatsing voor het kampioenschap van Nederland is nog steeds mogelijk, maar dan moet VOC volgende week winnen van Dalfsen. Gebeurt dit, dan moet Quintus in en tegen Dalfsen winnen en verder geen nederlaag leiden behalve tegen VOC.

In sporthal Elzenhage opende Quintus stroef en voordat het zich realiseerde keek het na 10 minuten tegen een 6-2 achterstand aan. De Heulse ploeg herstelde zich in de volgende tien minuten en wist aan te klampen bij VOC. De Amsterdamse ploeg leidde toen met 7-6. Het bleef spannend en VOC ging met een 12-10 voorsprong de rust in.

Na de pauze wist VOC binnen tien minuten een gat te slaan van vier treffers. De thuisploeg leidde na 40 minuten met 16-12. Daarna wist VOC de wedstrijd te beslissen. De Amsterdamse ploeg liep binnen tien minuten uit naar een zeven punten voorsprong: 21-14. Uiteindelijk wist VOC de wedstrijd met 27-17 te winnen.

De laatste uitwedstrijd eindigde voor de reserves van Virto/Quintus in een gelijkspel. Dit was de eerste puntendeling van het seizoen voor de Heulse ploeg. Bij Targos BEVO eindigde de wedstrijd in 22-22. Voor de thuisploeg betekende dit punt deelname aan de nacompetitie. De Heulse ploeg eindigt als derde met 21 overwinningen, vier verlies partijen en eenmaal een gelijkspel.

Voormalig landskampioen en streekgenoot Hellas is gedegradeerd naar de tweede divisie. De Haagse ploeg verloor de wedstrijd tegen DSS. Hellas speelt volgend seizoen waarschijnlijk in de divisie van VELO, Westlandia en Verburch.

De laatste derby en wedstrijd van het seizoen is een prooi geworden voor WPK/Westlandia. In de Jan van der Valkhal in Poeldijk kregen de toeschouwers een spannende wedstrijd voorgeschoteld. In de eerste helft profiteerde Verburch van het slappe verdedigen van de bezoekers. Verburch stond op een gegeven moment met vier treffers voor. Westandia kwam beter in de wedstrijd en wist de achterstand te halveren bij rust. Verburch leidde na de eerste 30 minuten met 18-16. Na de pauze had Westlandia de achterstand omgebogen in een voorsprong van twee treffers. In het vervolg van de wedstrijd bleef een voorsprong van de Naaldwijkse dames op het scorebord staan. In de laatste twee minuten wist Westlandia een voorsprong van één treffer over de eindstreep te trekken. Westlandia won met 29-28.