Zaalhandbal heren: duur verlies Quintus; weer winst Westlandia

Quintus heeft een dure nederlaag geleden in de kampioenspoule. De vraag is of de Heulse ploeg volgend seizoen nog in de Bene-League te bewonderen is. De reserves van Quintus wonnen de streekderby tegen WHC. Westlandia is bezig met een inhaalrace voor lijfsbehoud en won weer. DIOS kreeg een grote nederlaag te verwerken.

Kampioenspoule A

De eerste klap is een daalder waard en dat geldt zeker voor AES Arnhem. In de eerste wedstrijd van de play-offs bezorgden de bezoekers Koornneef/Quintus een fikse kater. Na een spannende slotfase vertrok Arnhem met een nipte overwinning (27-26) terug naar Gelderland.

Deze wedstrijd was een sleutelduel in de strijd om een plaats in de Bene-League van komend seizoen. Voor beide ploegen was duidelijk dat winst noodzakelijk was om dit doel te bewerkstelligen. De andere twee ploegen OCI/Lions en Fiqas/Aalsmeer zijn normaal gesproken een maatje te groot voor beide ploegen, dus zijn de twee onderlinge wedstrijden van groot belang.

De thuisploeg opende prima en had in het eerste kwartier steeds een voorsprong. Bij een 9-7 tussenstand na ruim 15 minuten spelen nam de coach van Arnhem een time-out. Daarna wisten de bezoekers de achterstand om te buigen in een voorsprong. Arnhem kwam aan de leiding met 10-9 en na de eerste helft leidden de bezoekers met 14-12.

Na de pauze moest Quintus constant in de achtervolging op de tegenstander. Het onderlinge verschil bleef schommelen tussen twee en drie treffers. Na ruim 43 minuten spelen leidde Arnhem met 21-18. Het leek gedaan met de Heulse formatie, maar in de laatste tien minuten knokte de ploeg zich van een 26-23 achterstand terug naar een 26-26 tussenstand. De laatste drie minuten waren zeer spannend, maar het was de Arnhemse ploeg die het laatst lachte en de winnende treffer wist te scoren. Voor Quintus betekent dit dat in de overige wedstrijd tegen Lions en Aalsmeer de achterdeur zo dicht mogelijk moet zijn, want het doelsaldo zal wel eens beslissend kunnen zijn, mocht Quintus de return tegen Arnhem winnen.

De streekderby tussen de reserves Koornneef/Quintus en WHC is een prooi geworden voor de Heulse ploeg. In de Eekhouthal won de thuisploeg met 28-20. Door deze overwinning pakt Quintus de eerste twee punten in de strijd om de vierde en laatste periodetitel. WHC leed de eerste nederlaag in deze periode.

Door blessures in de selectie trad Quintus aan met een aantal spelers uit het derde team. Dit bleek geen verzwakking te zijn. De ruststand was 14-11 in het voordeel van de thuisploeg. Door de 28-20 overwinning blijft Quintus ook via de ranglijst meestrijden om een plaats in de nacompetitie. Nigel Zuijderwijk was het meest trefzeker met acht treffers. Bij de Heulse ploeg stopt aan het eind van het seizoen trainer/coach Carel van Esch.

DIOS heeft de uitwedstrijd tegen Olympia'89 niet in winst weten om te zetten. Sterker de ploeg uit Midden-Delfland moest de grootste nederlaag van het seizoen incasseren. Bij DIOS waren naast de lang geblesseerden (Frank Snelder en Ricardo Zeestraten) ook aanjager Frank Koole (ziek) en Barry Duijndam (vakantie) niet aanwezig. Een lastige avond volgde tegen een ploeg die als enige nog in staat is om BFC te volgen in strijd om het kampioenschap. Olympia'89 was vanaf het begin de betere ploeg en strafte fouten bij DIOS af. De ruststand was 18-9 voor de thuisploeg. Uiteindelijk won Olympia'89 met 30-18.

Tweede divisie

In de slotfase van de competitie kan het nog alle kanten op voor WPK/Westlandia. Handhaving of degradatie, het kan allebei. Op dit moment is de Naaldwijkse ploeg bezig om zich veilig te spelen. Westlandia won voor de tweede keer op rij en blijft daarmee aansluiting houden met de onderste ploegen van de middenmoot. In sporthal De Pijl versloeg de thuisploeg het Schiedamse DWS. Bij Westlandia streed iedereen vanaf het begin voor een overwinning en dat betaalde zich uit in een 26-22 overwinning. De ruststand was 13-11 in het voordeel van de thuisploeg. Het verschil tussen Westlandia (was hekkensluiter) en DWS (was nummer vier) is nu vier punten.