foto Robert van Leeuwen

Quintus na thriller door naar kwartfinale Europacup

Virto/Quintus heeft na een ware thriller de kwartfinale van de Challenge Cup bereikt. De Heulse ploeg verloor de return tegen Haukar met 24-22, maar op basis van een beter doelsaldo gaat de Westlandse topploeg verder. Gisteren won Quintus de eerste ontmoeting met 29-26. Door dit resultaat evenaarde de ploeg het succes van vorig seizoen en het seizoen 2013-2014, waarin het ook de kwartfinale bereikte.

In de knusse sporthal van Hafnarfjordur moest het bij de Heulse dames van ver komen om de tweeluik winnend af te sluiten. De eerste helft was rommelig aan beide kanten. Haukar nam de leiding en liet dit gedurende de wedstrijd niet meer los. Na ruim een kwartier spelen was de tussenstand 5-2 voor de IJslandse ploeg. Na ruim 20 minuten was het verschil vier treffers(7-3). In de resterende minuten halveerde Quintus de achterstand. Haukar leidde halverwege met 10-8.

Na de pauze startte Haukar goed en stond het na ruim 38 minuten spelen zes treffers voor (10-16). In deze periode kreeg de Heulse ploeg veel tijdstraffen. Het laatste kwartier ging Quintus in met een achterstand van vijf doelpunten (14-19). Quintus knokte zich terug in de wedstrijd onder aanvoering van aanvoerster Cynthia Grift. Met nog ruim tien minuten te spelen stond Haukar nog maar twee doelpunten voor (18-20). Quintus mocht overigens met drie treffers verschil verliezen, maar met maximaal 25-28. Quintus moest het de laatste minuten doen zonder Britt van Steekelenburg (3 keer twee minuten) en de geblesseerd uitgevallen Sabine Vollebregt.

Het werd spannender en spannender, omdat het verschil tussen Quintus en Haukar bleef hangen rond de twee en drie treffers. Quintus kon niet dichterbij komen dan twee treffers verschil. Met nog ruim 1 minuut te spelen was de stand 21-24 voor Haukar. De thuisploeg kon de genadeklap uitdelen in de laatste minuut, maar liet deze kans onbenut, waarna Quintus in de laatste aanval van de wedstrijd de 22-24 wist te scoren. Susan de Bakker schoot haar ploeg naar de volgende ronde.

Nog niet alle achtste finales zijn gespeeld, maar op basis van de eerste wedstrijden kan Quintus een zware tegenstander uit Spanje, Zweden, Kroatië of Tsjechië treffen. Zelfs LK Zug uit Zwitserland kan in de koker komen. Deze tegenstander trof Quintus al een keer in het seizoen 2006-2007.

De doelpuntenmakers waren: Cynthia Grift (8, met haar 50ste treffer), Tessa van Zijl (5), Daisy Hage (3), Anouk Zwinkels (2), Susan de Bakker (2), Britt van Steekelenburg (1), Sabine Vollebregt (1)