Handbalvrouwen verliezen finale EK

De Nederlandse handbaldames, met in hun midden de Monsterse Yvette Broch, hebben de finale van het Europees Kampioenschap in Zweden niet weten te winnen. Voor de derde keer op rij bleek titelverdediger Noorwegen tijdens een groot toernooi een te groot obstakel. Na een spannende wedstrijd won Noorwegen met 30-29.

De openingsfase ging gelijk op. Na 10 minuten spelen was de tussenstand 6-6. Nederland liep uit naar een voorsprong van drie doelpunten (9-6), waarna Noorwegen weer wist aan te klampen (10-9). Daarna had Nederland een sterke fase en nam het een voorsprong van vier treffers (13-9). De Noorse ploeg kwam daarna hard terug en had een reeks van vijfdoelpunten op rij (13-14). De rust werd bereikt met een 15-15 tussenstand.

Na de pauze profiteerde Noorwegen van een zwakke fase van de Nederlandse ploeg. Na 45 minuten spelen leidden de Noren met 26-21. Nederland zette een inhaalrace in. Aanvallend en verdedigend ging het goed. Noorwegen kon zelfs vijf minuten niet tot score komen, waardoor Nederland terugkwam tot 27-29. Met nog drie minuten en 30 seconden te spelen was stand 30-26 voor Noorwegen. Nederland scoorde nog twee keer en kon in de laatste aanval niet meer tot score te komen.

Yvette Broch kwam wederom tot een 100% score. Zij scoorde tweemaal uit twee aanvallen. Danick Snelder (6) en Michelle Goos (2) hadden eveneens een 100% score.

Opvallend bij analyse van de statistieken is dat de Noren minder effectief waren dan Oranje. De Noorse ploeg had 54 schoten nodig om tot 30 doelpunten te komen. Dit is een percentage van 54%. De Nederlandse dames hadden 47 schoten om tot 29 treffers te komen. Dit is een percentage van 62%.