Archief

Rio 2016: Dit zijn de Olympische deelnemers uit onze regio

Vrijdagavond is het zover. Dan worden in Rio de Janeiro de 31e Olympische Spelen geopend. In Brazilië doen namens onze regio vier sporters mee. Drie van hen zijn debutant. We stellen ze voor je voor.

Tennisster Kiki Bertens (24) doet in Rio voor het eerst mee. Haar toernooi begint zaterdag al, als haar eerste rondewedstrijd in het enkelspel tegen Sara Erraniwordt gespeeld. De Wateringse plaatste zich voor dit toernooi door goede prestaties op het WTA-toernooi in Nürnberg en op Roland Garros. Bertens komt mogelijk samen met Jean-Julien Rojer ook nog in actie in het gemengd dubbelspel. Het tennistoernooi is voor Bertens uiterlijk afgelopen op zaterdag 13 augustus, als de finales van het vrouwen enkelspel en het gemengd dubbelspel op het programma staan.

Ook handbalster Yvette Broch (25) uit Monster debuteert op de Spelen. De cirkelspeelster komt met het Nederlands dameshandbalteam direct zaterdag al in actie. Oranje speelt dan om 16.30 uur (Nederlandse tijd) tegen Frankrijk. De finale is op zaterdag 20 augustus om 20.30 uur Nederlandse tijd. Oranje behaalde dit jaar de tweede plaats tijdens het WK in Denemarken. Plaatsing voor de Olympische Spelen werd definitief door groepswinst op het kwalificatietoernooi in Frankrijk.

Zeilster Mandy Mulder (29) won tijdens de Spelen van 2008 in Beijing al zilver in de Yngling-klasse. Tegenwoordig vaart de Poeldijkse op een Nacra 17-catamaran samen met zeilpartner Coen de Koning. In deze klasse behaalden Mulder en De Koning onder meer brons tijdens het WK en diverse medailles tijdens World Cups. Het Olympisch toernooi begint voor Mulder op woensdag 10 augustus. Op dinsdag 16 augustus is de medaillerace, waaraan de beste tien boten meedoen.

Zeilster Anneloes van Veen (25) uit Naaldwijk maakt in Rio haar Olympische debuut. Ze vormt met de Grieks/Haagse Afrodite Zegers een duo in de 470-klasse. De twee plaatsten zich dankzij vijfde plaatsen op het WK en het Olympisch testevent een jaar geleden. Ook voor hen begint het toernooi op 10 augustus. Woensdag 17 augustus is de afsluitende medaillerace.