Archief
Thierry Schut

Thierry Schut

Struinen tussen Glas en Duinen: Storm en langere dagen

Regelmatig bellen we op de radio met onze huisboswachter Heleen Verduijn over het laatste nieuws op het gebied van flora en fauna.

Deze week gaat het over de storm. Op de dag dat de astrologische winter begon, kreeg Nederland namelijk te maken met Storm Pia. Het zorgde er onder andere voor dat de Maeslantkering bij Hoek van Holland moest sluiten vanwege de hoge waterstand.

Inmiddels is ook de kortste dag van het jaar geweest en dat betekent dat de dagen weer gaan 'lengen'. "Als we kijken bijvoorbeeld naar vorige week zondag. Toen ging de zon onder om 16.29 uur. En als ik nu vanmiddag kijk op deze 24ste, dan gaat die onder om 16.32 uur. Het is maar 2 of 3 minuten, maar het scheelt wel", ziet presentator Ton Kolmeijer. Heleen: "Ja, dat scheelt zeker. En als je een beetje een mooie dag hebt, dan merk je het echt al. (...) We gaan het erover hebben dat we er lekker op uit kunnen. Als het maar een beetje droog is. En anders neem je gewoon je regenjas mee, dat heb ik van de week gedaan. Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel."

Beluister het hele gesprek met Heleen Verduijn: