Archief
Heleen Verduijn

Heleen Verduijn

Struinen tussen Glas en Duinen: Bronsttijd begonnen

Regelmatig bellen we op de radio met onze huisboswachter Heleen Verduijn over het laatste nieuws op het gebied van flora en fauna.

We blikken eerst nog even terug op de wespentelling, die vanwege het slechte weer iets was uitgesteld. Heleen is niet echt onder de indruk van de resultaten. "Ik zag dat er 200 deelnemers waren. Dat waren er wel heel weinig. De 'limonadewesp' stond op nummer 1, dat is logisch. Daarnaast hebben we de Aziatische Hoornaar en de Europese Hoornaar, die komen ook veel voor."

Daarnaast hebben we het over de bronsttijd. "Het zit er echt aan te komen. De bronsttijd is bij herten. Het is een heel mooi spektakel. De vrouwtjes hebben één keer de paringsperiode. De mannetjes, dat is het mooie, gaan zich helemaal mooi maken. Zij plassen zichzelf helemaal onder, gaan zich daar in wentelen. Dat zien zij als ontzettend lekker ruiken. Dan krijg je de gevechten tussen de mannetjes." Verder maken de dieren een mooi geluid: burlen. Wie er iets van wil zien, kan terecht op de Veluwe.

Beluister het hele gesprek met Heleen Verduijn: