Archief
Peter van Rodijnen

Peter van Rodijnen

Westlandse duikers worden aangezien voor drugscriminelen: 'Ze hielden ons onder schot'

"Handen omhoog", schreeuwden twaalf zwaar bewapende agenten dit weekend naar de Westlandse Ben Stiefelhagen, Klaudie Bartelink en Peter van Rodijnen, die samen met nog vijftien vrijwillige duikers bezig waren om de Noordzee 'schoon' te duiken.

"Ik dacht eerst dat het een oefening was", vertelt plezierduiker Peter van Rodijnen uit 's-Gravenzande terugdenkend aan zondagmiddag. "Maar toen ze hun mitrailleurs trokken, wist ik dat het menens was."

De Westlandse mannen gaan regelmatig mee op duikexpeditie met stichting 'Duik de Noordzee Schoon', waarbij ze afval uit het water opduiken. Maar dit weekend verliep toch even iets anders. "Er hing - vlak voor onze laatste duik - een helikopter boven ons schip en we werden klem gevaren door twee politieboten" vertelt de 's-Gravenzander. "Speciaal opgeleide agenten van de dienst DSI enterden ons schip. Opeens stond er een zwaar bewapend arrestatieteam op het dek."

Ondanks dat de mannen probeerden uit te leggen dat ze van een stichting zijn, hadden de agenten daar geen boodschap aan. "We werden meteen afgesnauwd en er volgden allerlei commando's", vertelt Van Rodijnen. "We werden gedwongen om met onze handen op de reling te gaan staan." De mannen hadden nog steeds geen idee wat er aan de hand was. "Achteraf hebben we wel het hele weekend een groot vrachtschip zien varen in de buurt van onze boot. Dat bleek een drugsboot te zijn met cocaïne aan boord. En de agenten dachten dus dat wij overboord gezette cocaïne uit het water opdoken."

Gegijzeld naar Rotterdam

Hoewel het voor de politie al vrij snel duidelijk was dat de duikers niet dé criminelen waren die ze zochten, moesten de Westlandse Ben, Peter, Klaudie en de andere vrijwilligers alsnog mee. "De agenten gedroegen zich wel iets milder, maar we werden nu gezien als belangrijke getuigen. Daarom werden we alsnog gegijzeld en moesten we met onze boot mee naar Rotterdam. We mochten niet bellen of appen en foto's moesten van onze telefoon."

Na een vaartocht van vier uur naar Rotterdam waar de boot in beslag werd genomen, hebben de mannen daar ook nog uren vastgezeten totdat ze allemaal ondervraagd zijn. Achteraf snapt Van Rodijnen het allemaal wel. "Zo'n arrestatieteam begint een actie, dan moeten ze gewoon een protocol afwerken en met álles rekening houden. Het is goed dat ze zo scherp zijn."

Arrestatie kan nog een keer gebeuren

Wel vinden de mannen het jammer dat ze hun laatste duik hebben gemist. "We zijn allemaal vrijwilligers die met hun hobby en duikpassie iets goeds willen doen voor de wereld." Gelukkig staat er vrijdag alweer een nieuwe duikexpeditie voor 'Duik de Noordzee Schoon' op de planning. "We hebben alles aangemeld, net als de vorige keren. Maar zo'n rechercheteam trekt zich daar niet van aan. Dus ja, in theorie zou het nog een keer kunnen gebeuren, ha."