Archief
WOS

WOS

Vogelaars massaal naar De Banken voor roodstuitzwaluw

Vogelliefhebbers uit de wijde omgeving reizen naar De Banken in 's-Gravenzande af om de roodstuitzwaluw te bekijken, een bijzondere vogel.

Vrijwel nooit is er eentje in Nederland te spotten. Maar tot groot geluk van vogelliefhebbers vliegt er de laatste dagen een exemplaar rond boven Westland. De spotters staan daarom opeengepakt met verrekijkers te turen naar deze zwaluw.

Mathijs de Koning

“Van oorsprong is de roodstuitzwaluw een Zuid-Europese soort”, zegt liefhebber Adrie Streefland. Hij is vanochtend vroeg helemaal uit Duivendrecht gekomen om een glimp van deze aparte vogel op te vangen. Het ligt dan ook voor de hand dat deze zwaluw verdwaald is.

"Hij heeft zich aangesloten bij een groep boerenzwaluwen, en die vliegen gewoon door. Als deze roodstuit bij zijn eigen soort was gebleven, zat hij nu lekker te broeden onder de Spaanse zon."

Naast Adrie zijn er nog een aantal andere enthousiastelingen met hun camera’s aanwezig om de vogel op de gevoelige plaat vast te leggen. Want: "Dan heb je ooit één keer in je leven de roodstuitzwaluw in Nederland gezien, ik heb een goeie dag!"