Archief

Snijders door het stof na omploegen leefbos

Dat het in 2019 aangeplante mini-leefbos langs de Monnikenlaan in Naaldwijk vorige week met de grond gelijk werd gemaakt, had niet mogen gebeuren.

Dat laat wethouder Leen Snijders desgevraagd weten aan de WOS. Er was volgens hem sprake van een communicatiefout. De wethouder gaat dan ook door het stof.

Het leefbos is in april 2019 aangeplant door een aantal vrijwilligers, nabij het onderkomen van toneelgroep Plankeniers. Initiatiefnemer Aad van Uffelen hoopte in 2025 te kunnen spreken over "een lekker opgeschoten stuk natuurlijk bos". Maar die droom lijkt geen werkelijkheid te worden.

"De aangeplante struiken waren erg klein en hadden niet de gebruikelijke maat die wij als standaard planten", laat Snijders via zijn woordvoerder weten. "Als gevolg van de coronamaatregelen konden de vrijwilligers van de natuurorganisaties niet altijd onderhoud plegen. Gevolg: de kleine struikjes werden overgroeid door het gras/kruiden die er ook groeien, waardoor er veel uitval is. De grote exemplaren zouden we laten staan en tussen deze exemplaren zou de aannemer frezen en dit aanplanten met (ons) grotere bosplantsoen. In de communicatie is dit niet goed doorgekomen en de aannemer heeft alles beschouwd als 'ruigte' en dit platgemaaid en opnieuw gefreesd."

De wethouder biedt zijn excuses aan. "Deze week is het perceel aangeplant met nieuw bosplantsoen van een grotere maat en ik wil mijn best doen om richting de toekomst te kijken of de natuurorganisaties vaker zelf een bos kunnen inrichten en onderhouden, waarbij goede afspraken worden gemaakt over aanplant, beheer en moment en vorm van overdracht. Daarover ga ik graag met ze in gesprek."