Archief
HVM

HVM

Streekhistorie: Sint Nicolaas en de tovenaar

Op 12 november komt 'de echte' Sint Nicolaas met de stoomboot 'Spanje' aan in Maassluis. Alle ogen van Nederland zullen dan op Maassluis gericht zijn: zal alles soepel verlopen? De landelijke pers is al eens eerder in Maassluis getuige geweest van een intocht en het liep toen uit de hand door een mensenmenigte en een tijdreizende tovenaar.

Sint Nicolaas vergeten in 1965

Het tegenovergestelde gebeurde in 1965. Toen stond in de Telegraaf van 23 november:'Maassluis maakt zich zorgen over St.-Nicolaas.De jeugd in Maassluis wacht nog steeds met kloppend hart op Sinterklaas, hoewel de goedheiligman zijn officiële intocht in deze plaats reeds heeft gemaakt. Bij de verwelkoming waren echter slechts enkele autoriteiten van het organisatiecomité aanwezig. De jeugd schitterde door afwezigheid. Een betreurenswaardig misverstand. De plaatselijke middenstandsvereniging en het actiecomité waren in de drukte totaal vergeten de burgerij in te lichten. Beide instanties waren ervan overtuigd dat een van hen voor de bekendmaking gezorgd had. Men overweegt nu de Sint nog een keer in te halen. Nu voor de jeugd die zich al ernstige zorgen over de Sint begint te maken.'

Sint Nicolaas en de tovenaar in 1971

In 1971 was er een spectaculaire Sinterklaasontvangst die de televisie haalde. De Telegraaf van 22 november: 'De NOS bezorgde ons een Sinterklaasverrassing door ons aanwezig te laten zijn bij de intocht in Maassluis, waarbij Geoffrey Bayldon als Catweazle (een tovenaar uit de middeleeuwen, een tv-serie, red.) zich een meester in het improviseren toonde.

De middeleeuwse tovenaar Catweazle (acteur Geoffrey Bayldon) reisde door de tijd en kwam in Maassluis terecht tijdens de intocht van Sint Nicolaas.

Aansluitend op het binnenhalen van Sint Nicolaas op zaterdag 13 november 1971 vond op de parkeerplaats De Put aan de Taanstraat een spectaculair optreden plaats van de Engelse acteur Geoffrey Bayldon in zijn personage van Catweazle. Catweazle werd met Frits Offreins, bevelvoerder bij de Maassluise brandweer, in het bakje van de nieuwe ladderwagen zo hoog mogelijk gebracht en zou dan - zoals het verhaal gaat - iets roepen van: 'I can fly!' De aanschaf van een nieuwe ladderwagen, gedoopt 'Burgemeester Van Dijck', was noodzakelijk vanwege de hoogbouw in Maassluis-West en zou zo worden gepresenteerd aan de inwoners van Maassluis.'

Catweazle trad 's avonds op in de Olympiahal en maakte zich meester van de staf van Sinterklaas.

Catweazle voelde zich kennelijk niet zo prettig op die hoogte en werd 'afgezet' op het dak van de showroom van Garage Wijnands. De publieke belangstelling was zo groot, dat het programma in verband met de veiligheid moest worden aangepast. Later werd het optreden van Catweazle voortgezet in de Sporthal Olympia, waar hij opnieuw voor opschudding zorgde met zijn onverwachte improvisaties.

Auteur: Ineke Vink van de Historische Vereniging Maassluis