Archief
Nico t Hoen

Nico t Hoen

Streekhistorie: Schaatsen in januari

Terwijl de winter in Friesland al even de boel ontregeld heeft, wil het in het Westland nog niet lukken. Met de kerstversiering terug in de doos en de regen op de ramen, heb je ineens behoefte aan de verhalen over de winters van vroeger. Over schaatsen naar Vlaardingen. Hier het verhaal van Nico 't Hoen uit de Bospolder.

"Ergens in januari 1963, op een zondag ochtend gingen wij, Annie en Nico 't Hoen, naar Vlaardingen. We waren vrij vroeg in de ochtend uit De Lier vertrokken. Annie kwam daar vandaan en we hadden toen nog verkering. Na een bezoek aan De Kroon, waar het tegen één uur te druk werd, gingen we de stad in. En we moesten wat eten. Omdat we in het Westland nog geen Chinees-restaurant hadden gingen we daar naartoe. Dat was nieuw voor ons. Het eethuis stond midden in het centrum. In die dagen was het zo dat als je uit eten ging was je gekleed in pak en stropdas. Komen wij binnen bij de Chinees en we voelden dat de bediening naar ons keek: twee jonge mensen in dikke eigen gebreide truien en onder hun armen vreemde voorwerpen. De jongen had twee stukken hout er aan ijzer en het meisje schoenen met ijzers en ze liep op haar sloffen met extra sokken er over heen. Een van de bediensters vroeg toen aan mijn meisje: "Mevrouw, heeft u zere benen?" en wees op de sokken. Wij lagen in een deuk, deze mensen hadden nog nooit schaatsen gezien. Wij hebben toen uitgelegd, dat ze maar eens moesten gaan kijken aan het eind van de Hoogstraat bij de brug. Inmiddels kwamen er meer schaatsers die honger gekregen hadden. Waarschijnlijk nieuwsgierig was een van de bediensters met de fiets wezen kijken. Die praatte honderd uit, uiteraard in het Chinees, maar wij konden goed volgen dat het ging over ijs en schaatsen. En met afrekenen verontschuldigden ze zich, ze hadden nog nooit schaatsen gezien en wisten absoluut niet wat dat was. Uiteraard hebben we toen moppen gekocht bij bakkerij Hazenberg: de enige echte Vlaardingse moppen. "

De historische vereniging verzamelt verhalen van Honselersdijkers en Naaldwijkers over vroeger. Hoe zag het dorp er uit? Welke opvallende types liepen er rond? Hoe was het leven thuis? Op school? In de tuin? Deze verhalen ontvangen we graag per mail of we komen langs om ze op te nemen. Daarna publiceren wij deze in onze nieuwsbrief en op de website: www.oudhonselersdijknaaldwijk.nl

WOS.nl is een samenwerking aangegaan met historische werkgroepen en verenigingen in de regio. In navolging daarvan is deze rubriek ontstaan. Reageren kan hieronder.