Glastuinbouw en Caring Doctors bundelen krachten voor preventieve gezondheid
De glastuinbouw voor voedingsgewassen heeft haar formele steun uitgesproken aan stichting Caring Doctors. De nadruk ligt op de gezamenlijke missie om gezonde voeding structureel onderdeel te maken van medische zorg.
Caring Doctors is een beweging van artsen die het belang van preventie in de zorg onderstreept en zich inzet voor een meer plantaardig dieet in ziekenhuizen. Met een duidelijke focus op preventie - het voorkomen van ziekte in plaats van het behandelen ervan - sluit deze boodschap naadloos aan op waar de glastuinbouw voor staat.
EatThis. Unconference
De ontmoeting tussen glastuinbouw en zorg vond plaats in de vorm van een zogeheten unconference. Waar een klassieke conferentie vaak vaste sprekers en een vast programma kent, wordt bij een unconference de agenda door de deelnemers zelf bepaald. Het hoogtepunt van de bijeenkomst was de gezamenlijke steunbetuiging aan Caring Doctors.
Ed Smit, oprichter van stichting Eatthis., is nauw betrokken bij deze plannen. "Beide partijen delen een ambitieuze visie: het voorkomen van ziekten door middel van een gezondere levensstijl en een duurzamer voedselsysteem. Deze samenwerking markeert een belangrijke mijlpaal in de strijd tegen welvaartsziekten en in de transitie naar preventieve zorg."
"Gezonde voeding is de grootste hefboom voor verbetering van de gezondheid van mens, dier en planeet."
Rutger Quispel
EAT-Lancet-dieet
Caring Doctors legt de nadruk op het EAT-Lancet-dieet. Dit dieet bestaat voor 80 procent uit plantaardige en 20 procent uit dierlijke producten en is niet alleen gunstig voor de menselijke gezondheid, maar ook voor het milieu. "Gezonde voeding is de grootste hefboom voor verbetering van de gezondheid van mens, dier en planeet", zegt Rutger Quispel, maag-darm-leverarts in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft en bestuurslid van Caring Doctors.

We staan voor een enorme opgave. SignBiblio
Quispel ziet de gevolgen van een ongezonde leefstijl dagelijks in zijn werk. "We komen steeds jongere patiënten tegen met chronische ziekten zoals diabetes type 2 en obesitas. Waar de eerste chronische ziekte vroeger vaak pas rond het vijftigste levensjaar optrad, gebeurt dat nu al bij veertigers. Dit is een direct gevolg van onze huidige leefstijl, met name ons eetpatroon."
"De samenwerking met artsen en wetenschappers geeft ons nieuwe inzichten."
Jos van Mil
Steun van glastuinbouwsector
De glastuinbouwsector kent het belang van gezonde voeding voor de volksgezondheid. Jos van Mil, mede-eigenaar van Greenco en bedenker van de bekende snackgroenten Tommies, ziet de samenwerking als een logische stap. "Als producenten hebben we de verantwoordelijkheid om niet alleen lekkere en duurzame producten te leveren, maar ook om het belang van groenten en fruit beter onder de aandacht te brengen. Onze snackgroenten zijn daar een goed voorbeeld van. Ze maken het makkelijk en aantrekkelijk om vaker groenten te eten."
Greenco speelde een pioniersrol in het ontwikkelen van snackgroenten. "Toen we twintig jaar geleden met Tommies begonnen, hadden mensen nog nooit gehoord van mini-komkommers of -tomaten. Nu zijn ze niet meer weg te denken uit het schap. Dit laat zien dat we consumenten kunnen helpen om gezondere keuzes te maken, en dat willen we nu op grotere schaal doen met Caring Doctors.".
Preventie in ziekenhuizen
De samenwerking krijgt vorm door projecten in ziekenhuizen, zoals in het Reinier de Graaf-ziekenhuis. Dit ziekenhuis in Delft wil het voedingspatroon van patiënten en medewerkers veranderen volgens het 80-20-principe. Smit: "We beginnen klein, maar onze ambitie is groot. Als we dit dieet kunnen implementeren in alle ziekenhuizen van Zuid-Holland, zetten we een belangrijke stap richting een gezondere regio."
Hij benadrukt dat dit niet alleen een verbetering is voor patiënten, maar ook voor het zorgsysteem als geheel. "Gezondere voeding betekent minder chronische ziekten en een lagere druk op de zorg. Dit is niet alleen goed voor de volksgezondheid, maar ook voor de financiële houdbaarheid van het systeem."
De WOS maakte de onderstaande reportage (tekst gaat verder na de video).
Innovaties uit de glastuinbouw
De Nederlandse glastuinbouw speelt al decennialang een voortrekkersrol in technologische innovaties. Deze expertise wordt nu ingezet voor gezondheidsdoelen. Aart van den Bos, interim-directeur bij Tomatoworld, benadrukt het belang van voedingswaarde boven kwantiteit. "Het gaat niet om hoeveel tomaten je eet, maar wat erin zit. Door te focussen op de voedingswaarde kunnen we een veel grotere impact maken op de gezondheid."
"Met de producten die wij telen, bouwen we aan een gezonder fundament."
Henri Oosthoek
Tomatoworld laat zien hoe duurzame en gezonde teeltpraktijken bijdragen aan de Sustainable Development Goals (SDG's). "We nodigen ziekenhuizen en zorginstellingen uit om te ervaren hoe voeding preventief kan werken. Preventie moet de norm worden."

80 procent uit plantaardig. SignBiblio
Van Mil voegt daaraan toe: "De tuinbouw heeft kennis opgebouwd die uniek is in de wereld. We weten alles over teeltmethoden en duurzaamheid, maar de samenwerking met artsen en wetenschappers geeft ons nieuwe inzichten. Bijvoorbeeld over hoe onze groenten bijdragen aan het voorkomen van ziekten."
Preventie boven genezing
Henri Oosthoek, voormalig CEO van Koppert en nu commissaris, benadrukt het belang van preventie. "De Nederlandse glastuinbouw kan een belangrijke rol spelen in het voorkomen van ziekten. Met de producten die wij telen, bouwen we aan een gezonder fundament. Preventie is altijd beter dan genezing."
"De steun van de glastuinbouw is meer dan symbolisch."
Aart van den Bos
Volgens Oosthoek is de steun van de glastuinbouwsector aan Caring Doctors een kans om te laten zien wat de sector al bereikt heeft. "De Nederlandse glastuinbouw is toonaangevend in duurzame en vrijwel chemievrije productie. Dit verhaal moeten we niet alleen in Nederland vertellen, maar wereldwijd. Gezonde voeding kan een groot deel van de gezondheidsproblemen oplossen."
Uitdagingen en toekomst
Hoewel de ambities groot zijn, zijn er ook uitdagingen. "We staan voor een enorme opgave", erkent Smit. "We moeten niet alleen ziekenhuizen overtuigen, maar ook beleidsmakers en de voedselindustrie. Dit vraagt om een lange adem."
Ondanks deze uitdagingen is er optimisme over de toekomst. "De bewustwording groeit", zegt Van Mil. "Consumenten zijn steeds meer geïnteresseerd in wat ze eten. Dit is het perfecte moment om deze beweging te versnellen."
Van den Bos sluit zich hierbij aan: "De steun van de glastuinbouw is meer dan symbolisch. Het laat zien dat we een gedeelde verantwoordelijkheid hebben. Gezonde voeding is geen luxe, maar een basisbehoefte."
"We moeten niet alleen ziekenhuizen overtuigen, maar ook beleidsmakers en de voedselindustrie."
Ed Smit
Een collectieve weg vooruit
De weg naar een meer plantaardige, preventieve gezondheidszorg ligt open. Met de glastuinbouw als producent van het 'medicijn van de toekomst' en de artsen van Caring Doctors als pleitbezorgers in ziekenhuizen en klinieken, is de toon gezet voor een gezamenlijke vernieuwing.
Er zijn plannen voor evenementen waarin ziekenhuispersoneel en patiënten kennismaken met gezonde en smakelijke maaltijden. "Een ziekenhuis moet een voorbeeld zijn van wat gezonde voeding kan betekenen", zegt Quispel. "We willen laten zien dat gezond eten niet saai of ingewikkeld hoeft te zijn."
De eerste zaadjes zijn geplant. Nu is het zaak om deze beweging verder te laten groeien, zodat Nederland een voorbeeld kan zijn voor andere landen. Want zoals Jos van Mil het zegt: "Gezonde voeding is niet alleen een kans voor de glastuinbouw, maar voor de hele samenleving."