Archief
SignBiblio

SignBiblio

Geen nieuwe meting voor bedrijfspand, gemeente en eigenaar oneens

De gemeente Rotterdam gaat geen nieuwe meting doen naar de grootte van een bedrijfspand aan de Kulkweg in Hoek van Holland. De eigenaar beweert dat het complex groter is dan 1.500 m2, wat betekent dat er geen grote windmolen in de nabijheid mag worden geplaatst. Volgens de gemeente is het pand echter net iets kleiner.

Het gaat om een verschil van welgeteld 3,45 vierkante meter. Rotterdam komt tot 1.499,55 m2, terwijl de pandeigenaar op basis van een andere berekening uitkwam op 1.503 m2. Die extra vierkante meters maken dus het verschil tussen een rustige werkplek en een windmolen in de achtertuin. De dichtstbijzijnde molen in het bestemmingsplan Windwinning Hoeksebaan komt namelijk op 45 meter van het bedrijfspand.

Raadslid Marcel Verhoef (Leefbaar Rotterdam) ging woensdag tijdens een commissievergadering van de gemeenteraad in op het dispuut over de meting. Hij had het artikel hierover gelezen bij de WOS en stelde cynische vragen wat de meting nu precies inhoudt. "Het is een theoretische papieren werkelijkheid. Wat prevaleert er eigenlijk, de veiligheid of de exacte meting?", vroeg hij zich af. Wethouder Chantal Zeegers vond de uitkomst van de meting ook 'toevallig', maar was ervan overtuigd dat de meting zorgvuldig is uitgevoerd. "Mocht dat niet zo zijn, kan Marest Vastgoed (de eigenaar, red.) een proces starten bij de Raad van State. Ik heb nu echter te veel haast voor deze belangrijke energietransitie om een derde partij een nieuwe meting te laten doen", aldus Zeegers.

Woningbouw in de Krimsloot

Raadslid Marike Abrahamse (VVD) maakte zich zorgen over de woningbouw in Hoek van Holland. Wethouder Zeegers verzekerde dat de komst van de windturbines geen negatief effect zal hebben op de bouw van de ongeveer 1.000 woningen bij de Krimsloot, aangezien de afstand tot de dichtstbijzijnde windmolen ruim 600 meter bedraagt, wat voldoet aan de landelijke norm. Op verzoek van de VVD zal er nog onderzoek worden gedaan naar de exacte gevolgen van de nieuwe afstandswet voor de woningbouw. Zeegers benadrukte dat woningbouw altijd een onderwerp van gesprek is met de wijkraad en dat zij nog zal terugkomen op de nieuwe landelijke norm.

Tijdens de vergadering uitte raadslid Jaap Rozema van de Partij voor de Dieren zijn zorgen over de impact van de geplande windturbines op vogels en vleermuizen in de omgeving. "De voorziene sterfte onder vleermuizen baart me grote zorgen", stelde hij, waarbij hij het belang benadrukte van maatwerkvoorschriften, zoals stilstandvoorzieningen voor de turbines tijdens de nacht. Rozema wees ook op de ontheffing voor 110 vogelsoorten onder de Wet natuurbescherming, waaronder de zilvermeeuw en kleine mantelmeeuw, en vroeg naar de geplande verzachtende maatregelen. Hij uitte verder zijn zorgen over het ontbreken van een protocol voor toezicht, dat nu afhankelijk is van de goede wil van de initiatiefnemers.

Lokaal eigendom

Tijdens de commissievergadering kwam regelmatig het begrip 'lokaal eigendom' naar voren. Dit houdt in dat de lokale gemeenschap, zoals inwoners en bedrijven, mede-eigenaar kan worden van duurzame energieprojecten, zoals de windturbines van het Windwinning Hoeksebaan-project. Door te investeren in het project kunnen zij profiteren van de opbrengsten, wat zorgt voor meer acceptatie en betrokkenheid, omdat niet alleen de lasten, maar ook de voordelen lokaal worden ervaren.

Lokaal eigendom is belangrijk voor Hoek van Holland, bijvoorbeeld door inwoners de mogelijkheid te bieden eigendomsobligaties aan te schaffen of aan te sluiten bij een energiehub. Raadslid Mina Morkoç (GroenLinks) heeft voorgesteld om 'lokaal eigendom in Hoek van Holland' als casus te nemen in de commissie 'Energietransitie, Milieu en Duurzaamheid'. Deze commissie behandelt onderwerpen die te maken hebben met de energietransitie, milieubeheer, duurzaamheid en de impact van gemeentelijke projecten op het milieu.

Omwonendenregeling

Mark de Bruijn van Eneco, een van de initiatiefnemers van het project, merkte op dat het project aansluit bij eerdere initiatieven zoals Windpark Nieuwe Waterweg, waar ook voordelen voor de lokale omgeving zijn gerealiseerd om de lusten en lasten onder de Hoekse bewoners in balans te brengen. Daarbij gaf hij toe dat dat bij dat project niet helemaal is gelopen zoals het bedrijf had voorzien. "Nu, vijf jaar later, merken we dat het gebiedsfonds dat toen is opgericht niet aansluit bij de wensen van de omgeving. Dus nu gaan we samen met de betrokken partijen nadenken over welke manier van lokaal profijt het meest wenselijk is. En dat gaat van misschien een groot gebiedsfonds tot een omwonendenregeling, maar ook lokaal eigenaarschap. We willen het vooral laten aansluiten bij wat de mensen willen, want daar gaat het uiteindelijk om. We willen dat de mensen die de lasten ervaren, ook de lusten krijgen."

In de gemeenteraadsvergadering van 12 september zal de goedkeuring van het bestemmingsplan zoals het er nu uitziet als hamerstuk worden geagendeerd.