Archief
WOS

WOS

Kroos blijft probleem in Wateringse woonwijk

Grasveld of sloot? Die vraag zorgt in de wijk Juliahof in Wateringen al geruime tijd voor veel problemen. De sloot groeit namelijk steeds weer dicht met kroos en dit leidt tot verschillende incidenten met dieren en jonge kinderen.

Die verwarren het kroos namelijk met een grasveld, waardoor zij erop rennen en zo een nat pak halen. Omwonende Robert Krom zag het hier laatst nog maar net goed gaan: "Laatst rende een kind van drie daar bijna de sloot in, die werd nog net door zijn vader teruggetrokken." Hij noemt het slootje daarom ook een 'afvoerputje waar je op uitkijkt'. De sloot bevat bovendien veel afval, want voorwerpen die erin belanden, krijgen kinderen moeilijk uit het water. "Een bal dobbert niet makkelijk terug, dus al je trucjes (om de bal uit het water te krijgen, red.) zijn waardeloos."

Dit probleem is aanhoudend, want in juni vorig jaar trokken de bewoners ook al aan de bel. Toen haalde de gemeente het kroos weg, maar het is dus weer teruggegroeid. Dat komt doordat er in dit slootje geen doorstroming is, waardoor kroos makkelijk ontstaat. Bewoner Marco Hop is er klaar mee: "Aan de oorzaak is nog helemaal niets gedaan." Wethouder Ferwerda heeft in een commissievergadering van de gemeenteraad afgelopen maart nog gezegd dat er nog eens naar wordt gekeken. Maar toen Hop stukken opvroeg, concludeerde hij dat er amper communicatie is tussen de gemeente Westland en het Hoogheemraadschap Delfland. De locatie zou volgens Hop zelfs niet op de agenda van het overleg tussen het Hoogheemraadschap en de gemeente staan.

Artikel gaat verder onder de video.

Hop heeft er daarom een hard hoofd in dat er nog iets gaat gebeuren. "Het lijkt erop dat hier structureel niets gedaan wordt met meldingen van bewoners." Toch blijft hij met oplossingen komen: "Wat er moet gebeuren, wat je veel ziet in andere gemeentes waar waterschappen en gemeentes samen optrekken, is dat er voor meer open structuren wordt gekozen, dus een soort minibruggen. Een andere oplossing zou het installeren van een pomp in de duiker zijn." Op deze manieren creƫer je namelijk doorstroming, waardoor er minder kroos ontstaat.

Inmiddels hebben zowel de gemeente als het hoogheemraadschap gereageerd op de kwestie. Die geven aan wel degelijk contact met elkaar te hebben. Een woordvoerder van de gemeente zegt daarbij: "Sinds vorig jaar onderzoeken we volop of en hoe we verdere kroosvorming kunnen verminderen of voorkomen. Daarbij focussen we op een betere doorstroming van de watergang. Dit doen we in samenspraak met het Hoogheemraadschap van Delfland."

Lees meer

Kroos in Juliahof Wateringen weggehaald: 'Water is dood, maar wel blij'