Archief
Marco Hop

Kroos in Juliahof Wateringen weggehaald: 'Water is dood, maar wel blij'

In de Wateringse wijk Juliahof is de gemeente aan de slag gegaan om de enorme hoeveelheid kroos uit de wateren te halen.

Bewoners van de wijk klaagden over het kroos dat zich maar bleef ophopen op het water. Op sommige plekken was het kroos wel zeven centimeter dik. Dit zorgde voor verschillende vervelende situaties. Allereerst zorgde het ervoor dat er bijna geen leven meer mogelijk was in het water. Omwonende Marco Hop zag alle vissen uit het water verdwijnen, en zag dat er nog maar één meerkoet in het water leefde die er bijna niet meer doorkwam.

Daarnaast zorgde het vooral voor een hele onveilige situatie. Het water met het kroos leek wel een vers gemaaide grasmat. Het onderscheid tussen het gras ernaast en het water zelf was bijna niet meer te zien. "Honden zien het verschil niet, en kinderen hebben ook de neiging om het water op te lopen", vertelde Marco Hop destijds aan de WOS.

Bart van der Helm

Actie ondernomen

De gemeente heeft uiteindelijk gehoor gegeven aan de klachten van de bewoners. Afgelopen dinsdag stond er een kraan in Juliahof en zijn ze begonnen met het kroos uit het water te halen. Hop is daar erg blij mee. "Voor de veiligheid alleen al is het een goede zaak, en het ziet er ook gelijk weer een stuk gezelliger uit zo", vertelt hij. Binnenkort gaat Hop praten met de gemeente om een structurele oplossing voor dit probleem te vinden. "We moeten ervoor zorgen dat de doorstroming van het water verbeterd wordt, zodat het kroos niet heel snel weer terugkomt."

Woensdag gaan ze de rest van de wijk aanpakken. Het weghalen van het kroos laat wel zien hoe schadelijk het is. "Het water ziet er helemaal dood uit, en het stinkt vreselijk. Dat laat zien dat het water niet gezond is", aldus Hop. "Maar ik ben in ieder geval blij dat het nu gedaan is."

Het kroos is uit het water gehaald Marco Hop