Archief
WOS

WOS

Bedreigde scheidsrechter blij met nieuwe KNVB-regel: 'Maar uitvoering wordt lastig'

Voetbalbond KNVB heeft woensdag in navolging van succesvolle proeven op het EK en de Olympische Spelen besloten dat alleen de aanvoerder komend seizoen nog in discussie mag met de scheidsrechter tijdens een wedstrijd. Amateurscheidsrechter Remco Broekhuizen uit De Lier werd vorig seizoen tijdens een wedstrijd bedreigd en noemt de invoering van de nieuwe regel 'een uitstekende zaak', maar plaats ook een kanttekening. "Het komt neer op aanvoelen."

De nieuwe richtlijn geldt voor zowel het prof- als amateurvoetbal. Wanneer een andere speler iets roept, volgt een gele kaart. De KNVB verwacht daardoor meer sportiviteit terug te zien op de voetbalvelden. De maatregel is bedoeld om het respect voor scheidsrechters te vergroten en de sfeer op het veld te verbeteren, vooral in de lagere amateurklassenwaar incidenten regelmatig voorkomen. Daar weet Broekhuizen, amateurscheidsrechter in de lagere regionen, alles van.

Hij maakte vorig jaar een bijzonder grimmige situatie mee. Na een door hem gestaakte voetbalwedstrijd moest Broekhuizen onder politiebegeleiding naar zijn auto worden gebracht. "Het is soms te gek voor woorden wat mensen uitkramen en loslaten op de scheidsrechter", vertelt Broekhuizen, die merkt dat de sfeer per plek waar hij fluit verschillend is. "In de regio Den Haag is men wat mondiger, dat is anders dan in dorpjes als Maasland en Schipluiden, daar is het allemaal wat gemoedelijker", zo tekende mediapartner Omroep West op.

In alle hectiek alles uitleggen is onmogelijk

Broekhuizen noemt de nieuwe regel "een heel positieve ontwikkeling". "Als er een probleem is op het veld, waarbij iedereen naar je toe komt gerend, is dit een goed middel. Je kunt dan zeggen: alleen de aanvoerder mag zich beraden bij de scheidsrechter en de rest moet weg."
"Het maakt spelers alert om minder commentaar te leveren en het is fijn dat je een beslissing aan één persoon kunt uitleggen en rustig kunt discussiëren. In de hectiek alles aan iedereen uitleggen is onmogelijk."

Broekhuizen denkt niet dat dit altijd even gemakkelijk zal zijn. 'Je zal toch altijd spelers hebben die boos zijn, emoties hebben en verhaal komen halen. Als je een gele kaart gebruikt, moet je bedenken wat je gaat doen om ervoor te zorgen dat de situatie niet verder escaleert. Of ga je zeggen: dit is de regel?'

'Het komt neer op aanvoelen'

Het is een kwestie van afwegen wanneer de richtlijn strikt gehandhaafd wordt en wanneer niet, meent de amateurscheidsrechter. Want: hoe reageer je als leidsman wanneer twee kampen in woede ontsteken na bijvoorbeeld een zware overtreding? "Dan moet je toch proberen om niet gelijk met kaarten te strooien. Het komt dan neer op aanvoelen. Je weet nou eenmaal dat er spelers zijn die in emotie dingen zeggen en doen en die daar later spijt van hebben."

Aanvoerder moet nóg meer voorbeeldfiguur worden

De nieuwe regel heeft volgens Broekhuizen tijd nodig voordat het er bij alle betrokkenen ingeslepen is. "Ik ben van plan om aan het begin van het seizoen de spelers, leiders en coaches goed te instrueren over de nieuwe regel." De inwoner van De Lier ziet een sleutelrol voor de aanvoerders. "Het zou mooi zijn als zij hierin echt het voortouw nemen en een écht voorbeeldfiguur worden. Je kunt als team geen aanvoerder meer inzetten die een kort lontje heeft, want dan heeft die snel geel", zegt Broekhuizen lachend.

Plezier in fluiten teruggevonden

En hoe is het nu met Broekhuizen? Hij zei na de gebeurtenissen rond het amateurduel tussen DHSC en Onze Gezellen te overwegen te stoppen met zijn hobby. "Het gaat eigenlijk hartstikke goed. Ik heb vrij snel het plezier in het fluiten teruggevonden en ik heb geen calamiteiten sinds het incident (november 2023, red.) meer meegemaakt."

Broekhuizen werd onder meer met de dood bedreigd. Ook probeerde een man van DHSC hem aan te vallen met een voorwerp. "Het is jammer dat ik vanuit de KNVB en de politie niets meer heb gehoord over de zaak. Ik ben drie maanden geleden gebeld door de recherche dat ze de zaak hebben opgepakt, maar sindsdien heb ik niets meer vernomen", vertelt Broekhuizen, die hoopt dat dergelijke incidenten met de invoering van de nieuwe regel in de toekomst voorkomen worden.

Lees meer

Lierse scheidsrechter: 'Ik moest onder politiebegeleiding naar mijn auto'