Archief
WOS

WOS

Fracties willen meer geld voor cultuur in Westland

D66, GroenLinks en PvdA in Westland wil dat de gemeente de komende jaren per inwoner een hoger bedrag aan cultuur gaat besteden. Daartoe roepen zij op in een motie.

Op de begroting van 2024 heeft de gemeente 59 euro per inwoner voor cultuur begroot. Dat is fors minder dan andere 100.000 plus-gemeentes in Zuid-Holland. Zo begroot Alphen aan den Rijn 95 euro per inwoner, Zoetermeer 121 euro en Delft zelfs 174 euro. Een aantal culturele instellingen luidde eind vorig jaar al de noodklok; zij zijn bang voor verschraling van het aanbod van kunst en cultuur.

Dit moet anders, vinden de partijen. De culturele sector heeft volgens D66-raadslid Ilse Daalhof een belangrijke economische en maatschappelijke aanjaagfunctie. "Daarnaast blijkt uit onderzoek dat cultuur positief bijdraagt aan de mentale gezondheid en het welbevinden van inwoners."

"Cultuur kan ons helpen meer begrip op te brengen voor het standpunt van de ander. En ondanks dat we in Westland een hechte gemeenschap zijn, moeten we daar wel in blijven investeren", vervolgt Daalhof. In de motie wordt het college opgeroepen met een plan te komen om het bedrag per inwoner voor cultuur jaarlijks te verhogen en toe te werken naar 100 euro per inwoner.

Diverse culturele organisaties trokken eerder bij de WOS al aan de bel: