Archief
WOS

WOS

Westlandse cultuurinstellingen: 'Verschraling van cultuur dreigt'

Westland Cultuurweb, WestlandTheater De Naald, Westlands Museum en Bibliotheek Westland luiden de noodklok: bezuinigingen leiden tot verschraling van kunst en cultuur in Westland.

De organisaties maken zich grote zorgen nu de gemeenteraad heeft besloten 2 procent te bezuiniging op de sociale en culturele partners. Dit houdt in dat de cultuurinstellingen volgend jaar samen 96.000 euro moeten bezuinigen.

Op de begroting van 2024 heeft de gemeente 59 euro per inwoner voor cultuur begroot. Dat is fors minder dan andere 100.000 plus-gemeentes in Zuid-Holland, aldus de cultuurinstellingen. Zo begroot Alphen aan den Rijn 95 euro per inwoner, Zoetermeer 121 euro en Delft zelfs 174 euro. "De culturele partners in het Westland werken al zo efficiënt mogelijk en draaien elke euro vier keer om. We kunnen echt niet anders dan bezuinigen op ons aanbod", zegt Ilona Rozenboom, directeur-bestuurder van Westland Cultuurweb. Jeroen van de Wiel, directeur van WestlandTheater De Naald, vindt dat Westland letterlijk én figuurlijk voor een dubbeltje op de eerste rang zit. "Dat dubbeltje zal echt minimaal een kwartje moeten worden."

Hogere verhuurtarieven

Hij stelt nog steeds niet te weten waar hij aan toe is. "Het theater heeft via de raad moeten vernemen dat er bezuinigd ging worden. De wethouder hield vol dat er met alle instellingen gesproken was en zij een brief hadden gekregen. Maar er is niet met mij gesproken, en er ligt geen brief. De enige knop waar ik nu nog aan kan draaien, is het verhogen van de verhuurtarieven voor amateurs, maar dat is iets wat ik absoluut niet wil."

Renske van Kooij van Bibliotheek Westland is al wel langer met de gemeente in gesprek over bezuinigingen, maar ook zij heeft nog geen duidelijkheid over haar subsidie voor 2024 gekregen. "Mouwen opstropen en hard werken, dit willen we graag blijven doen. Maar hetzelfde blijven doen voor minder geld dat gaat echt niet, dat gaat de dienstverlening aantasten. Mogelijkheden die wij nu overwegen zijn het versoberen van de collectie, het terugbrengen van de openingstijden en in het ergste geval het sluiten van een vestiging, maar dat is iets wat we absoluut willen voorkomen."

Artikel gaat verder onder de video.

Theaterles duurder

Ook bij Cultuurweb zijn de zorgen groot. "Wij zijn genoodzaakt om te bezuinigen op de buitenschoolse cultuureducatie", aldus Ilona Rozenboom. "Dit is een van de twee taken waar de gemeente ons structureel voor financiert. De andere taak is het ondersteunen van het lokale culturele veld. De verenigingen zoals koren en muziekverenigingen hebben het momenteel al ontzettend moeilijk. We kunnen de ondersteuning aan hen echt niet terugschroeven. De bezuiniging betekent bijvoorbeeld dat theaterles duurder zal worden voor kinderen en jongeren en dat we minder culturele activiteiten voor mensen met een verstandelijke beperking kunnen aanbieden."

Gustaaf van Gaalen en Marjonne Kube van het Westlands Museum zeggen weinig keuze te hebben. "Met honderd vrijwilligers en 2,3 fte aan betaalde krachten zijn de mogelijkheden voor ons museum om te bezuinigen natuurlijk uiterst beperkt. Het betekent dat wij op termijn wellicht de entreeprijzen zullen moeten verhogen. Dat zouden we een heel vervelende stap vinden, want wij willen juist zo laagdrempelig mogelijk zijn zodat élke Westlander – maar ook ieder ander – alles kan ontdekken over onze unieke, Westlandse streek- en tuinbouwhistorie."

Categorieen:
Nieuws Cultuur Westland