Archief
WOS

Na een 'jaar van bezinning' nu moestuinen in de kas

Yvonne van Holsteijn runde jarenlang samen met haar man Perkgoedland in Maasdijk. Dit ging jaren goed, tot haar man plotseling overleed. Van Holsteijn besloot het roer om te gooien.

Het bedrijf was een begrip in Maasdijk: "Ik denk dat we vrij bekend waren. Het was een bedrijf dat verschillende soorten perkgoedplanten kweekte. We kregen veel mensen over de vloer." Samen met haar man maakte ze een succes van de zaak. Dat kwam onder andere door de goede samenwerking: "Hij deed de productie en inkopen. Ik focuste me vooral op de verkoop en marketing."

Maar in 2022 overleed haar man plotseling: "Het was druk in de kas en een zonnige dag. Dus de dag begon goed, maar vervolgens verandert je hele leven."

Van Holsteijn besluit de zaak voort te zetten, zoals ze dat zelf zegt: 'op de automatische piloot'. Omdat er nog veel bestellingen stonden en ze niet zomaar kon stoppen. Daar kwam verandering in toen een klant tegen haar zei: "Waarom zie ik minder kleuren in je kas dan normaal?" Hij wist niet dat haar man was overleden en zag haar verdriet niet. Maar Van Holsteijn was er klaar mee: "De lol was er voor mij vanaf, en het boeide andere mensen minder dan gedacht. Ik deed het vooral voor anderen."

Tekst gaat verder onder de foto.

Yvonne van Holsteijn in haar kas. PR

Daarom besloot ze de zaak tijdelijk te sluiten voor 'een jaar van bezinning'. In dat jaar komt ze erachter dat ze helemaal niet terug wil naar perkgoedplanten. En dus besluit ze het roer om te gooien. Ze wil liever moestuinen houden in de kas. Dat is volgens haar ideaal: "Moestuinen onder glas, je hebt geen last van wind en regen. Het is altijd lekker weer in de kas." Bovendien is het voor haar zelf minder intensief, wat prettig is omdat ze al tien jaar tobt met MS, een ziekte van het centrale zenuwstelsel.

Vanaf maart komen de kavels beschikbaar: "Je hebt allemaal je eigen kavel, dus je kunt zelf beslissen wat je teelt op jouw grond."

Het hele gesprek met Yvonne van Holsteijn zie je vrijdagavond vanaf 18.00 uur op WOS TV in de talkshow Aan Tafel. De uitzending is daarna ook te bekijken via Uitzending Gemist op WOS.nl.