Archief
Thierry Schut

Thierry Schut

Van Duijvenbode en Rus beste Westlandse sporters van 2023

Darter Dirk van Duijvenbode en tennisster Arantxa Rus zijn donderdag uitgeroepen tot respectievelijk Sportman en Sportvrouw van Westland in 2023. Dat werd gedaan tijdens de uitreiking van de Westlandse Sportprijzen in theater De Naald in Naaldwijk.

's-Gravenzander Van Duijvenbode kende een sterk jaar, met onder andere winst in drie grote 'vloertoernooien' en de tweede plek op het EK. Hij steeg daarmee naar de tiende plek op de Order of Merit van de PDC. Een ultieme beloning in de vorm van de winst van een televisietoernooi kwam er nog niet. Van Duijvenbode kreeg in het najaar te maken met schouderproblemen en raakte daardoor stevig uit vorm. Op het WK in december werd hij mede daardoor al in de tweede ronde uitgeschakeld.

De titel Sportvrouw gaat voor de tweede keer naar de Monsterse Rus. In 2009 stond zij nog op het punt van doorbreken in de mondiale top 100 en maakte ze haar debuut op Roland Garros. Afgelopen jaar won ze in Hamburg eindelijk haar eerste grote WTA-toernooi. Eerder had ze ook al twee WTA-challengers op haar naam geschreven. Het leverde haar hoogste notering ooit op de wereldranglijst op (41). In 2024 gaat ze voor de top 30 van de wereld.
Rus is bij de verkiezing sportvrouw de opvolgster van schaatsster Jutta Leerdam, die de titel won in 2021 en 2022.

De prijs voor beste sportploeg ging naar de korfballers van Valto, die afgelopen jaar zowel op het veld als in de zaal kampioen werden in de overgangsklasse. Beste coach was Nico Stet, omdat hij de handbalsters van Venéco/Velo in hun debuutseizoen in de eredivisie hielp aan Europees handbal. Atleet Torsten Meijer uit 's-Gravenzande werd verkozen tot grootste talent. Hij was in juni de absolute uitblinker tijdens de NK atletiek voor junioren. Meijer won goud op zowel de 1.500 als 3.000 meter. G-sporter van het jaar werd wielrenner Jesse Flikweert, die onder andere deelnam aan het WK ID-wielrennen het Franse Vichy. De vrijwilligersprijs ging naar Richard Poot van volleybalclub Monza.

Oeuvreprijs

Tot slot werd ook de oeuvreprijs weer uitgereikt. Die ging naar oud-topvoetbalster Mandy van den Berg uit Naaldwijk. Zij beëindigde afgelopen zomer na zestien jaar haar carrière als profspeelster. Die carrière bracht haar via ADO Den Haag naar Zweden, Noorwegen, Engeland, Spanje en uiteindelijk het Nederlandse PSV, waar ze sinds 2020 speelde. Van den Berg speelde negentig interlands voor het Nederlands elftal en werd in 2017 met die ploeg Europees kampioen.

Categorieen:
Nieuws Sport Westland