Archief
WOS

WOS

CDA wil in gesprek met andere gemeenten over opvang asielzoekers

Westland moet met andere gemeenten in gesprek gaan over de opgaven die het al heeft op het gebied van huisvesting. Dat vindt althans de lokale CDA-fractie.

Dinsdagmiddag is de Eerste Kamer in meerderheid akkoord gegaan met de Spreidingswet. Die wet heeft als doel de asielzoekers die Nederland binnenkomen eerlijk te verdelen over de Nederlandse gemeenten. Uit een eerste berekening blijkt dat Westland zo'n 700 asielzoekers zou moeten opvangen. "[Dat] is een hele grote uitdaging. Zeker in een gemeente met een grote opgave voor huisvesting arbeidsmigranten én het zijn van een van de meest dichtbebouwde gemeentes van Nederland. Tegelijkertijd hebben we de afgelopen veertien jaar nul asielzoekers opgevangen, dat is ook niet eerlijk voor andere gemeenten", vindt CDA-raadslid Kevin Klinkspoor.

De drie lokale partijen en ook VVD en Forum voor Democratie gaven al aan niet te willen meewerken aan de opvang van asielzoekers. "We kunnen niet eens onze eigen jongeren, ouderen en arbeidsmigranten huisvesten", reageerde Guus Bakker (VVD) eerder. "Er is hier geen draagvlak voor", vulde Remmert Keizer (GBW) aan.

Klinkspoor vindt echter dat Westland zich op een andere manier moet laten horen. "Dat alle coalitiepartijen en sommige oppositiepartijen nu al aangeven niet mee te willen werken, vinden wij niet goed. Juist door met de andere Zuid-Hollandse gemeenten in gesprek te gaan, kunnen we een pleidooi houden dat wij al grote opgaven hebben als het gaat om de huisvesting van arbeidsmigranten. Dan zou er begrip kunnen komen vanuit andere gemeenten, waardoor zij bereid zijn asielzoekers voor ons op te vangen. Wij gaan ervan uit dat het college gewoon die gesprekken aangaat in de provincie."

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland