Archief
HH Delfland

Nieuw gemaal maakt regio minder afhankelijk van Brielse Meer

Een nieuw gemaal gaat ervoor zorgen dat de zoetwatervoorziening in de regio verbetert. Daarvoor tekenden de hoogheemraadschappen van Delfland, Schieland en de Krimpenerwaard maandag.

Op dit moment kan Delfland in periodes van droogte alleen water aan Schieland en de Krimpenerwaard leveren via de Bergsluis in Rotterdam. Als er dus een periode van droogte in de regio is kan er dus geen water vanaf Schieland en de Krimpenerwaard in deze richting stromen. Daardoor zijn de gemeentes in Delfland afhankelijk van een leiding die loopt van het Brielse Meer richting Westland.

De hoogheemraadschappen hebben maandag een overeenkomst getekend. Het houdt in dat de Rotterdamse Bergsluis, die op de grens van de twee waterschappen ligt, wordt aangepast en uitgebreid met een gemaal. Hierdoor kan het water ook richting Delfland stromen. Dat betekent dat we in onze regio minder afhankelijk worden van het Brielse Meer. Naast een aanpassing voor de mogelijke stroomrichtingen, wordt er ook een vispassage gemaakt, zodat vissen gemakkelijk van de ene naar de andere kant kunnen zwemmen.

De aanpassingen laten nog wel even op zich wachten, de waterschappen melden op hun website dat ze pas in 2025 het project ook daadwerkelijk gaan uitvoeren.