Archief
Dorpsraad Hoek van Holland

Lotingsproces nieuwe dorpsraadsleden van start

Door het vertrek van dorpsraadsleden Tessa Sterrenberg en Indy van 't Hoft wegens persoonlijke omstandigheden moeten er twee nieuwe Hoekse dorpsraadsleden komen. Dat gebeurt door middel van loting. Een proces dat volgende week begint.

Op de vraag of loting de enige mogelijkheid is, antwoordt Michiel Groeneveld, woordvoerder van wethouder Maarten Struijvenberg: "Dat we gaan loten staat in het kiesreglement. Een andere manier kan binnen de bestaande regels niet. Wij starten deze lotingsprocedure omdat er geen gekozen opvolgers meer zijn. De Hoek had immers precies evenveel kandidaten als zetels."

Start lotingsprocedure

Op alle huisadressen in Hoek van Holland wordt maandag 22 januari een brief bezorgd dat er geloot gaat worden. "Hierin staat ook de mogelijkheid voor bewoners om af te zien van loting", zegt Groeneveld. "Dan worden ze opgenomen in het zogenaamde Loot-me-niet-register. In de brief wordt ook een korte privacyverklaring opgenomen hoe wij persoonsgegevens verwerken. De bewoners krijgen een termijn van twee à drie weken om van deelname aan de loting af te zien."

Langs de deur

Een notaris verzorgt volgens het reglement de loting. "De notaris zal uit alle kiesgerechtigden voor de dorpsraad (16 jaar en ouder en woonachtig in de Hoek van Holland) een lijst van 50 namen trekken. "De dorpsraadcoördinator gaat vervolgens samen met een ondersteuner de betreffende namen 1 voor 1 af. Zij gaan langs de deuren om de benoemingsbrief met meer informatie over de werkzaamheden voor de dorpsraad te overhandigen. De gelote bewoner krijgt vervolgens een bedenktijd van drie werkdagen om te beslissen of deze de benoeming aanvaardt. Als de gelote bewoner de benoeming niet aanvaardt dan wel niet binnen drie werkdagen reageert, wordt de volgende gelote bewoner benoembaar verklaard."

Uiteindelijk moet de loting twee nieuwe dorpsraadsleden opleveren om de dorpsraad met 11 leden weer compleet te maken.

Lotingsreglement Wijkraadsleden Rotterdam

Het Lotingsreglement Wijkraadsleden Rotterdam is in 2022 vastgesteld. Het reglement geldt voor het loten van leden van iedere wijk- of dorpsraad in Rotterdam. Bewoners kunnen in een niet openbaar Loot-me-niet-register aangeven dat ze niet willen deelnemen aan de loting. Er worden vijftig bewoners per wijk willekeurig gekozen uit de Basisregistratie personen. Deze bewoners worden benaderd en krijgen drie werkdagen bedenktijd om de benoeming te accepteren. Als iemand weigert of niet reageert binnen drie dagen, wordt de volgende persoon benaderd. De loting gebeurt in beslotenheid met een notaris erbij om het proces te waarborgen. Als niemand de benoeming accepteert, wordt een nieuwe loting gehouden. Gelote kandidaten worden gezien als normale en volwaardige wijkraadsleden.