Archief
WOS

Veel vraagtekens rondom HOT-perceel in Honselersdijk

Binnen de gemeenteraad van Westland leven nog tal van twijfels over de beoogde strategische aankoop van een perceel grond van 5,3 hectare in Honselersdijk. En voor de aanwonenden is er al helemaal geen touw aan vast te knopen.

Voor de tweede keer deze week werd binnen de raadszaal van Westland achter gesloten deuren vergaderd. Maandagavond ging het in een extra raadsvergadering over de strategische aankoop van gronden aan de Lange Broekweg in Naaldwijk, donderdagavond in een commissievergadering over de strategische aankoop van een perceel aan de Middel Broekweg in Honselersdijk. Volgens plan zou daarover eind deze maand een knoop moeten worden doorgehakt.

Het gaat formeel om een perceel aan de Middel Broekweg 85, maar de schoen wringt vooral bij de burgers aan de andere kant van het 5,3 hectare grote perceel: de Honselse nieuwbouwwijk Parckzight. "Wij hebben uit de krant moeten vernemen dat er naast onze wijk een wijk wordt aangelegd, groter dan onze wijk en met een ontsluiting naar onze wijk", betoogde bewoner Teeuwis Hillebrand namens een aantal buurtgenoten.

Flexwoningen

Wat de gemeente Westland precies wil (én mag) is nog niet helemaal duidelijk. Het perceel is al enige jaren eigendom van de herverkavelingsorganisatie HOT, die inmiddels bezig is met haar opheffing. Voor gemeente Westland deed zich vorig jaar de kans voor om een flink stuk grond te verwerven, onder meer voor flexwoningen. Hiervoor zou 1,5 hectare grond aan de dorpskant benut kunnen worden, de resterende bijna 4 hectare zou beschikbaar moeten blijven voor glastuinbouw.

Flexwoningen zijn bedoeld voor starters, spoedzoekers en statushouders. Dergelijke woningen kunnen er maximaal tien jaar staan. In beginsel moet de betrokken grond daarna weer beschikbaar zijn voor de oorspronkelijke bestemming: glastuinbouw.

Westland Verstandig wil de genoemde doelgroep beperken tot 'Westlandse starters', waarbij dus spoedzoekers en statushouders worden uitgesloten, "want daar heeft Honselersdijk er al genoeg van", aldus fractievoorzitter Peter Duijsens. Hij verkreeg van diverse fracties bijval. Wethouder Pieter Varekamp snapte de boodschap, maar hield zich toch op de vlakte. "De keuze voor de doelgroep moet nog gemaakt worden", zei hij.

De raadsleden moesten zich doorlopend voorzichtig uitdrukken, om te voorkomen dat zij over cijfers zouden praten die een schadelijk effect voor de gemeente zouden kunnen betekenen. Om toch vrijuit te kunnen discussiëren, werd er na afloop van de commissievergadering nog een besloten deel gehouden.

Duidelijk was wel, dat de opvattingen binnen de gemeenteraad vrij sterk uiteenlopen, maar ook dat de coalitiepartijen Westland Verstandig, GBW en VVD - samen al goed voor een meerderheid - de voorgenomen aankoop steunen.

Bij de Platostraat in Honselersdijk. WOS