Archief
Gemeente Westland

Westlandse raad stemt in met aankoop gronden voor Flora Campus

De gemeenteraad van Westland is (met 30 tegen 5 stemmen) akkoord gegaan met de aankoop van percelen grond aan de Lange Broekweg in Naaldwijk ten bate van de beoogde Flora Campus. Alleen de LPF-fractie stemde tegen.

Een groot deel van de maandagavond gehouden extra raadsvergadering speelde zich achter gesloten deuren af wegens de uitwisseling van strategisch gevoelige informatie. Het moet er in die vijf kwartier best pittig aan toe zijn gegaan, gezien de toonzetting van enkele sprekers in het openbare gedeelte.

'Langspeelplaat achterstevoren'

Het proces verdient niet de schoonheidsprijs merkten enkele sprekers op. Woordvoerder John Witkamp (LPF) had het zelfs over "een langspeelplaat die achterstevoren wordt afgedraaid". Later merkte hij nog op: "Dit kan zomaar eens een proces van een jaar of tien worden".

Volgens Witkamp had het college "uw huiswerk beter moeten doen". Wethouder Pieter Varekamp onderstreepte dat het college van B en W in het ontwikkelproces van de Flora Campus was ingehaald door de realiteit. "Er diende zich een partij aan die het op de gronden had gemunt", verklaarde hij.

Er is feitelijk al vóór de jaarwisseling grond gekocht, maar het taxatierapport dat daarbij al basis moet dienen, is pas eind deze maand beschikbaar. Er worden dus risico's genomen. Toch wil iedereen wel verder met dit deel van het plan, dat onder meer bestaat uit het bouwen van een Vakcollege voor ISW, 200 starterswoningen en huisvesting voor arbeidsmigranten.

'Als je A zegt…'

Op 15 december is er al over de voorgenomen aankoop gesproken in een overleg met fractievoorzitters. Daarin zag een meerderheid het voornemen als een acceptabele optie. "En als je A zegt, moet je ook B zeggen", zei Peter Duijsens (Westland Verstandig).

Voor het CDA was de aankoop een grote hobbel. Woordvoerder Jaco Eeltink liet weten, dat hij in het besloten deel van de vergadering de helft van de spreektijd van zijn fractie had verbruikt.

Huisvesting arbeidsmigranten

Hoewel het dus vooral draaide om de aankoop van gronden, ging het ook over de bouw van een hotel voor arbeidsmigranten. Daarbij bestond en ontstond er verwarring bij een aantal fracties. Het gaat bij die huisvesting om '400 eenheden'. Dat staat ook zo vermeld in het masterplan dat vorig jaar is gepresenteerd. Maar bij die 400 eenheden gaat het om kamers met twee tot vier migranten, anders gezegd: om 800 tot 1.600 personen.

Westland Verstandig diende een motie in, om de projectontwikkelaar achter de broek te kunnen zitten om voortvarend van start te gaan met de bouw van die huisvesting voor arbeidsmigranten. Deze motie werd door een ruime meerderheid (29-6) aangenomen.