Archief
Erwin Grootscholten

Erwin Grootscholten

'Al jaren verboden' bestrijdingsmiddel in water Westland: 6.000 keer de norm

Een Westlandse tuinder heeft eind vorig jaar een bestrijdingsmiddel gebruikt dat 'al jaren' verboden is. Het middel is daarna ook in het water terechtgekomen.

Dat meldde hoogheemraad Stijn van Boxmeer donderdag aan de verenigde vergadering van Delfland. Het middel is aan het licht gekomen bij een meting afgelopen december. De hoogheemraad spreekt over een forse overschrijding. "6.000 maal de norm", zei Van Boxmeer.

Waar in Westland het middel precies is gebruikt, kan de hoogheemraad vanwege het lopende onderzoek niet zeggen. Delfland onderzoekt momenteel welk bedrijf er heeft geloosd. "En omdat het hier een verboden middel betreft trekken we hierbij samen op met de NVWA."

Woudse Droogmakerij

Afgelopen oktober werden bij een meting in het glastuinbouwgebied Woudse Droogmakerij bij Den Hoorn twee toegestane bestrijdingsmiddelen aangetroffen 'die niet in die hoeveelheid in het water aanwezig mogen zijn'. Delfland en Glastuinbouw Nederland zijn de afgelopen tijd op zoek geweest naar de bron, om herhaling te kunnen voorkomen. Dit heeft echter nog niet tot succes geleid. "We ondernemen nog een aantal vervolgacties. De afdeling toezicht en handhaving heeft contact opgenomen met de bedrijven waarvan geregistreerd is dat dat gevonden middel wordt gebruikt", zei Van Boxmeer. "Ook nemen zij contact op met de bedrijven die nog niets hebben aangeleverd."

Het hoogheemraadschap heeft ook contact gelegd met de gemeente Midden-Dellfand, met het verzoek om de Omgevingsdienst Haaglanden opdracht te geven om één van de bedrijven te onderzoeken. "De verwachtingen met verloop van de tijd is niet dat deze acties gaan leiden tot het vinden van de veroorzaker van de lozing. En mocht dat anders zijn dan kom ik daar met u weer op terug."

Bij nieuwe metingen zijn geen overschrijdingen geconstateerd.