Archief
Omroep West

127 keer uit eten zonder te betalen

Een 58-jarige 'eetpiraat' uit Delft deed het: zichzelf zonder te betalen meer dan honderd keer in een restaurant volgieten met drank en volproppen met eten. Bij Naaldwijker Mike Hogeveen, barman van De Waag in Delft, kwam er vorig weekend een einde aan.

De manier waarop de man tegen de lamp liep, was een bijzondere. "Hij dacht, door zich als ziek persoon voor te doen, onder de rekening van ruim honderd euro uit te komen", aldus Hogeveen. Maar hij had buiten de waard in de persoon van een attente ambulancebroeder gerekend.

"Het was een vrij relaxte man die volop interesse toonde in de gasten om zich heen", vertelt Hogeveen. "Hij gaf allerlei rondjes aan de bezoekers van De Waag. 'Kassa', dacht ik natuurlijk. Hij at en dronk van alles door elkaar." Tot het moment dat de barman zag dat restaurantgasten om de man heen waren gaan staan. "Hij trilde hevig met zijn arm. Het leek wel alsof hij een beroerte kreeg. Dus hup, de AED mee en 112 gebeld. De ambulance was er snel bij."

De man, die bij kennis was, werd door ambulancebroeders mee naar buiten genomen. "Heb je wel een leuke dag gehad?", riep Hogeveen er nog gekscherend achteraan. Na enige tijd kwam het ambulancepersoneel weer terug in de zaak aan de Markt. "We nemen hem niet mee en de openstaande rekening wil hij niet betalen", kreeg Hogeveen van hen te horen. "Niet betalen? Wat maakt hij mij nou?", dacht hij.

Ratelen

Om de man te identificeren, werd gezocht naar een legitimatiebewijs in zijn portemonnee, maar de beurs bleek nagenoeg leeg. Er zat een paar cent in, meer niet. "Waar woon je dan? Wie ben je? Wat is je telefoonnummer? Allemaal vragen die ik aan de niet-betalende klant vroeg", zegt Hogeveen. De man begon te ratelen en direct bemoeide een van de ambulancebroeders zich met het vraaggesprek. "Nou, aan mij gaf hij hele andere informatie door, ik vertrouw het niet. Als ik jou was zou ik de politie er maar bij halen", kreeg de barman als advies. Het trillen en shocken bleek in scene gezet.

Nadat de politie was gearriveerd, bleek er in de zakken van de flessentrekker een ziekenhuisbandje met daarop zijn burgerservicenummer te zitten. "En ja hoor, er kwam een hele lijst van vergrijpen naar boven", vertelt Hogeveen. "Fraude, oplichting. Die man was al voor alles veroordeeld." De agenten vroegen of Hogeveen aangifte wilde doen, waar hij dankbaar gebruik van maakte. Ondertussen werd een tweede politiewagen naar De Waag gestuurd om de man mee te nemen.

127 keer niet betalen

Een woordvoerder van de politie bevestigt aan mediapartner Omroep West dat de aangehouden 58-jarige man een drankprobleem heeft. Hij sloeg vaker toe in het centrum van Delft, waarna horecazaken elkaar op de hoogte gingen houden van zijn aanwezigheid in een van de etablissementen. Nu blijkt, dat de man 127 keer in een restaurant heeft gegeten en gedronken zonder te betalen. "Eerder was er een civiel traject gestart, maar omdat de man bezig bleef hebben we afgelopen weekend actie ondernomen", besluit de woordvoerder.

Of hij nog in de cel zit is onbekend, evenmin of de rekening van ruim honderd euro van De Waag al voldaan is.