Archief
Danny Ploegaert

Excelsior-trainer na bekerverlies: 'Vandaag is het nog teleurstelling, later zal trots komen'

Bij trainer Steye Jacobs overheerste dinsdagavond vooral een gevoel van verlies, nadat Excelsior Maassluis pas in de slotfase van het bekerduel tegen ADO Den Haag onderuit was gegaan.

Excelsior kwam in de achtste finales van de landelijke KNVB-beker al binnen een minuut op voorsprong. Profclub ADO Den Haag drong daarna lang aan, maar kwam uiteindelijk pas in de 83ste minuut op gelijke hoogte. De Hagenaars maakten vervolgens vlak voor tijd ook de beslissende 1-2. "We zeiden het op het veld al tegen elkaar, bijzonder dat je teleurgesteld bent", blikt Jacobs terug voor de WOS-microfoon van verslaggever Peer Verweij.

"Tegen ADO zo'n wedstrijd spelen en het heel lang volhouden, daar moet je enorm trots op zijn. Maar op een gegeven moment kom je dichterbij en dichterbij. Dan wil je het gewoon hebben. En dan ben je wel teleurgesteld dat het net niet gelukt is."

Vroege voorsprong was niet verwacht

Spelers en staf hadden zich grondig voorbereid op het duel tegen ADO Den Haag. Maar in geen enkel scenario dat vooraf was verwacht, kwam Excelsior al binnen een minuut op voorsprong. Maar het was Kevin Dercks die uit een verre ingooi van Gabri Urbanus sterk binnenkopte. "Ik denk dat het niet erg sterk verdedigd was van ADO. Urbanus gooide hem ook absurd ver in. Ik denk dat ze niet hadden verwacht dat hij zo ver zou gooien en ik denk Urbanus zelf ook niet", zegt de trainer.

"Ik oefen erop", vult Urbanus zelf aan. "Maar ik moet wel heel eerlijk zeggen, de bal vertrok uit mijn nek en toen dacht ik: 'oh, deze is wel heel hard'." En doelpuntenmaker Dercks: "Een fantastische ingooi, ik time goed en hij ploft binnen. Onwijs mooi."

Beluister het gesprek met Steye Jacobs:

Overleven

Jacobs: "De eerste gedachte is: 'Oké, die goal hebben we al. Dat is mooi'. Tweede gedachte is: 'De rest is nog heel lang'." Excelsior hield echter lang stand, al liep de ploeg vooral achteruit. "Dat is natuurlijk ook wel een beetje het plan. Je kan wel zeggen: we gaan volle bak vooruit, maar dan snij je jezelf in de vingers. Dus dat was het plan en dat pakte gewoon goed uit de eerste helft. Niks weggegeven; corners wel, maar daar werden ze ook niet gevaarlijk uit. Dus eigenlijk gingen we met een goed gevoel de rust in", zegt Dercks.

Bram Wennekers in actie tegen ADO. Danny Ploegaert

Gelijkmaker

Ook Excelsior wisselde in de loop van de tweede helft. Onder andere verdediger Tristan Croes kwam erin. "Zij gingen ballen vanaf de zijkant inbrengen om hem in te koppen. Tristan is enorm kopsterk. Vlak nadat hij erin komt, scoren ze. Daar ben ik wel zuur van", aldus Jacobs. Dercks vult aan: "De 1-1 is een breekpunt. Een goede goal, moeten we eerlijk in zijn. Er was niet veel aan te doen vanuit ons. Dat is gewoon hun kwaliteit."

In de 89ste minuut viel vervolgens ook nog de 1-2 en daarmee eindigde het Maassluise sprookje in de achtste finales. "Vandaag overheerst nog teleurstelling, en dan zal misschien morgen of overmorgen trots komen", zegt Jacobs. Bij Urbanus is dat trotse gevoel er echter al. "Dat wij met de spelers zo'n wedstrijd op de mat hebben kunnen leggen, ik denk dat dat een stukje trots is. Teleurstelling is er, je bent een rasvoetballer, je wilt winnen. En als je dan in de laatste tien minuten eraf gaat, dan is dat wel zuur."

Beluister het gesprek met Kevin Dercks:

Focus op de competitie

De blik gaat nu op de competitie. Excelsior staat er met acht punten uit vijftien wedstrijden niet goed voor in de tweede divisie. De tricolores staan op de een-na-laatste plaats. Zaterdag wacht FC Lisse, dat een plek hoger staat. "Ik denk dat de jongens deze wedstrijd ook donderdag nog wel een klein beetje in hun benen zullen voelen", zegt Jacobs. "Hopelijk kunnen we de positieve dingen zoals de teamgeest en het samen georganiseerd verdedigen meenemen uit deze wedstrijd richting zaterdag."

"Dat (de competitie, red.) is nog wel een stuk belangrijker voor ons. Dit was een mooi tussendoortje om het zo maar te zeggen", vindt aanvoerder Dercks. "Het belangrijkste is Maassluis in de tweede divisie houden", besluit Urbanus, die na dit seizoen vertrekt.

Beluister het gesprek met Gabri Urbanus:

Categorieen:
Nieuws Sport Maassluis