Archief
WOS

WOS

Arends wil nog zes jaar door: 'Geen nieuwe informatie voor Jaap Smit'

Burgemeester Bouke Arends wil nog zes jaar door als burgemeester van Westland. Dat heeft hij inmiddels kenbaar gemaakt bij commissaris van de Koning Jaap Smit.

Dat vertelt Arends in de WOS-talkshow Aan Tafel. "Ik weet niet of Jaap naar dit programma kijkt, maar dan hoort hij niks nieuws. Hij weet van mij dat ik bereid ben om voor een contractverlenging te gaan."

Arends werd op 18 december 2018 geïnstalleerd als nieuwe burgemeester, een functie waarin je voor zes jaar wordt benoemd. Zijn eerste periode loopt volgend jaar december dus af. Maar ruim daarvoor moet hij aangeven of hij wil doorgaan. Dat is dus het geval.

De commissaris van de Koning moet voor een herbenoeming overigens eerst nog aan de gemeenteraad een aanbeveling vragen. De raad moet oordelen over het functioneren van de burgemeester. Het uitgangspunt daarbij is dat hij altijd wordt herbenoemd, tenzij er zwaarwegende redenen zijn om dit niet te doen. De cvdK brengt vervolgens over de aanbeveling advies uit aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De burgemeester wordt herbenoemd bij Koninklijk Besluit.

Nieuwe burgemeester Maassluis in juni

In Aan Tafel zijn deze week de drie burgemeesters uit onze regio en de voorzitter van de dorpsraad Hoek van Holland aanwezig. Gregor Rensen is na het vertrek van Edo Haan sinds 15 april waarnemend burgemeester in Maassluis. "Ik zit ongeveer halverwege, want waarschijnlijk zal in juni volgend jaar mijn termijn ten einde zijn. Hopelijk is er dan een nieuwe kroonbenoemde burgemeester", zegt hij. De vacature is op 11 december opengezet.

"Ik kijk met ontzettend veel genoegen terug op die eerste zeven, acht maanden. Maassluis is een stad die enorm in ontwikkeling is, er worden ontzettend veel huizen gebouwd, ook een mooie diverse bevolking. En de eerste maanden word je door alles en iedereen uitgenodigd, of je gaat zelf kennis maken. Dat zijn alleen maar mooie momenten. Ik geniet erg van mijn functie en van Maassluis."

Het hele gesprek met de burgemeesters zie je vrijdagavond vanaf 18.00 uur op WOS TV. De uitzending is daarna ook te bekijken via Uitzending Gemist op WOS.nl.

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland