Archief
WOS / Jay Koek

Zoektocht naar nieuwe burgemeester Maassluis officieel begonnen

De profielschets over de nieuwe burgemeester van Maassluis is maandagavond overhandigd aan commissaris van de Koning Jaap Smit. Daarmee is de zoektocht naar een nieuwe burgemeester officieel begonnen.

De profielschets werd door Dick Snoek, voorzitter van de vertrouwenscommissie, in de gemeenteraad overhandigd aan de commissaris van de Koning Jaap Smit. Voorafgaand werd de profielschets toegelicht. Mensen die geïnteresseerd zijn om burgemeester van Maassluis te worden kunnen vanaf volgende week solliciteren.

Smit ontvangt de sollicitaties en doet de eerste selectie. Vervolgens zal hij in maart volgend jaar de kandidaten presenteren aan de vertrouwenscommissie, die gaat in gesprek met de kandidaten om te kijken wie er geschikt is om burgemeester te worden. De commissie bestaat uit alle fractievoorzitters van de politieke partijen. Het doel is om juni volgend jaar de nieuwe burgemeester te installeren. Smit kijkt uit naar de sollicitaties. "Wie wil er nou geen burgemeester van Maassluis worden", zegt hij lachend.

Een burgemeester is niet een allemansvriend

Commissaris van de Koning, Jaap Smit

'Je' of 'u'?

Smit zegt "een klein beetje moeite te hebben" met hoe de profielschets is opgesteld. Zo wordt de burgemeester in de profielschets aangesproken met 'je', maar dat staat de commissaris van de Koning niet zo aan. "Een burgemeester is niet een allemansvriend. De burgemeester is soms als het kan een van de mensen en als het nodig is staat hij ertegenover. Je zoekt een burgemeester, niet een of andere... tja."

Volgens Snoek is er wel nagedacht over hoe de profielschets is opgesteld. Volgens hem zoekt Maassluis naast een duidelijke leider ook iemand die je op sommige momenten moet kunnen aanspreken met 'je' en die een arm op je schouder legt als dat nodig is. Smit zegt dat te snappen. "Dat zal misschien ook wel een beetje bij deze tijd horen, maar ik wil een er wel op wijzen dat u een benaderbare 'u' zoekt. Waar het fout gaat, is als de burgemeester niet voldoende afstand kan houden en ook zijn gezaghebbende rol niet kan invullen."

Smit wenst Maassluis een burgemeester toe die "de 'u' kan zijn waar dat nodig is, en de 'je' kan zijn waar dat kan. Wel wijst hij erop dat een burgemeester soms een harde streep moet kunnen trekken en de leiding moet kunnen pakken.

Profielschets

De profielschets is vrijdagmiddag openbaar gemaakt. Eind oktober konden inwoners hun mening al geven en ook raadsleden hebben hun voorkeuren uitgesproken. In totaal hebben ruim 300 inwoners hun mening gegeven over hoe de nieuwe burgemeester moet zijn. Uit de profielschets blijkt dat Maassluis op zoek is naar een 'enthousiast, authentiek en betrokken boegbeeld'. Hij of zij moet een 'coachende aanvoerder' zijn, die dienstbaar is aan samenleving en bestuur.

Verwacht wordt dat de nieuwe burgemeester op straat zichtbaar aanwezig is: "Je betrokkenheid is oprecht." In de raadzaal moet de burgervader of -moeder een verbinder zijn van de verschillende bestuurslagen. Als verantwoordelijke voor openbare orde en veiligheid treedt de burgemeester hard op, maar richt hij of zij zich in eerste instantie op preventie, aldus de profielschets. "Je bent je hierbij bewust van het waterbedeffect wat de ligging tussen grote steden met zich meebrengt."

Referendum

Leefbaar Maessluys heeft kritiek op de huidige procedure, omdat inwoners geen invloed hebben op wie de nieuwe burgemeester wordt. Dat zou volgens de partij wel moeten, door bijvoorbeeld een referendum te organiseren. De fractievoorzitter van de partij neemt vooralsnog wel deel in de vertrouwenscommissie om met de kandidaten in gesprek te gaan.

Benieuwd naar de profielschets? Lees dan ook dit artikel: