Archief
TeamNL Roeien

TeamNL Roeien

Roeister Benthe Boonstra nog niet bezig met Spelen: 'Dan wordt het een lang seizoen'

Als eerste sporter uit onze regio plaatste Benthe Boonstra zich afgelopen september voor de Olympische Spelen van Parijs. De Monsterse behaalde een ticket tijdens het WK in Belgrado, waar ze wereldkampioen werd met de vier-zonder-stuurvrouw.

Die ploeg haalde een jaar eerder op het WK nog zilver. De doelstelling was om nu wel wereldkampioen te worden. "Je gaat toch wel altijd met het hoogste haalbare naar zo'n toernooi toe. Je denkt wel echt van, we gaan wel echt voor goud", zegt Boonstra in het WOS Jaaroverzicht Sport, dat vanaf Tweede Kerstdag wordt uitgezonden. "Als je dan in de voorwedstrijd ineens eerste wordt, dan denk je: 'zie je, we zijn dus wel echt goed! Het is mogelijk'. En dan ga je zo een beetje het toernooi door."

"Maar die schommelingen van zelfverzekerdheid, dat is heel aanwezig. Want zo'n dag daarna denk ik ineens: 'Oh god, moeten we zo meteen toch maar weer eerste zien te worden in zo'n halve finale'. Het wisselt gewoon heel erg. Maar we dachten wel van, we zijn wel goed. Maar hoe goed, dat weet je nooit."

Wereldkampioen

Die wereldtitel kwam er dus. Het Nederlandse viertal, naast Boonstra bestaande uit Marloes Oldenburg, Hermijntje Drenth en Tinka Offereins, zag in de finale Groot-Brittannië snel weggaan. Halverwege had TeamNL de Britsen echter bijgehaald en lagen Benstra en co. aan kop. Roemenië kwam nog dichtbij, maar dat land moest uiteindelijk genoegen nemen met zilver.

Door het behalen van de finale had Boonstra met de vier-zonder al een ticket voor de Olympische Zomerspelen van volgend jaar in Parijs in de wacht gesleept. Een bijzondere prestatie, al ging Boonstra snel over tot de orde van de dag. "Die stip op de horizon wordt wel echt steeds groter. Maar ik ben er zelf nog niet heel erg mee bezig."

"Iedereen om me heen zegt wel dat het heel bijzonder is. Je moet er heel erg van genieten dat je dit überhaupt kan. Dat je zo goed bent dat dat mogelijk is", vervolgt Boonstra. "Maar ik doe het liever stap voor stap. En trainingsblok per trainingsblok. En dan komt het langzaam dichterbij."

Het hele gesprek met Benthe Boonstra zie je in het WOS Jaaroverzicht Sport, dat vanaf Tweede Kerstdag 18.00 uur te zien is bij de WOS.