Archief
Perkgoedland

Perkgoedland

Nieuwe koers Perkgoedland: moestuinen te huur

Perkgoedland in Maasdijk slaat na ruim 15 jaar een andere weg in. Geen grootschalige verkoop van perkplanten meer; vanaf 2024 kun je er moestuintjes huren.

Voorheen kon je aan de Maasdijk in Maasdijk allerlei soorten perkplantjes kopen om je tuin of balkon wat meer kleur te geven: viooltjes bijvoorbeeld of cyclamen. Het afgelopen jaar was de perkgoedkas dicht voor een 'jaar van bezinning', schrijft de eigenaresse op Facebook. Inmiddels is dus gekozen voor een nieuwe koers. Vanaf maart komen er 36 moestuinkavels beschikbaar. "Lekker overdekt met je vingers in de grond, je eigen biologische groente, fruit of bloemen telen, een lekker bakkie koffie drinken en ervaringen delen met mede-moestuinders."

De afgelopen jaren stellen steeds meer initiatiefnemers hun kas beschikbaar voor moestuintjes. Eigen Spijs aan de Burgerdijkseweg in De Lier was een van de eersten en in Poeldijk heb je aan de Scherpenhoeklaan Tuintje In de Kas. Afgelopen jaar opende in Honselersdijk de Tuin van Gaia.

Het college van B en W in Westland liet afgelopen zomer weten geen regie te voeren als het gaat om het omvormen van lege kassen tot moestuinprojecten. "De gemeente heeft onvoldoende capaciteit om te monitoren of kassen wel of niet leeg staan. Indien er initiatieven in het glastuinbouwgebied ontstaan die in strijd zijn met de geldende bestemming, is het Omgevingsloket het aangewezen loket om deze in ontvangst te nemen en te begeleiden tot een mogelijke vergunningsaanvraag. Initiatiefnemers dienen hun plan uit eigen beweging in."

De WOS ging eerder dit jaar langs bij een moestuin in Poeldijk: