Archief
WOS

WOS

Weghalen verkeersborden zorgt voor verwarring over voorrang op Burgerweg

Het moet een gekke gewaarwording zijn voor automobilisten die over de Burgerweg van De Lier naar Maasland rijden. Op het Westlandse deel van de weg staan nog wél verkeersborden, maar aan de kant van Midden-Delfland zijn die weggehaald.

Op de Burgerweg is een aantal wegversmallingen aangebracht. En als er dan aan beide kanten van die versmalling een auto staat, heeft er één voorrang. Dat wordt geregeld met verkeersborden. Tenminste, op het wegdeel dat in Westland ligt. Want aan de andere kant staan ze opeens niet meer.

Google Streetview

De gemeente Midden-Delfland kondigde eerder dit jaar aan zo'n 1.000 'overbodige' verkeersborden in de gemeente weg te halen. Daar vallen blijkbaar ook de borden op de Burgerweg onder. "In een 30- en 60-km zonegebied wordt de voorrang niet geregeld. Dus ook niet bij een versmalling in het zonegebied die goed is aangegeven met bebakening en wegmarkering (zoals op de Burgerweg). Bij het goed aangeven van een versmalling hoeven geen verkeersborden geplaatst te worden", laat een woordvoerster van de gemeente aan de WOS weten. "Het is een gedragsregel dat degene die de versmalling het eerst nadert voor gaat op een tegenligger. Borden worden niet toegepast als daarmee een regeling beoogd wordt die overeenkomt met een gedragsregel. Ook als het gewenste gedrag voortvloeit uit de weginrichting blijven borden achterwege."

'Flink gas geven'

Een inwoner van Maasland benaderde de WOS over de weggehaalde borden. Hij vindt het er niet veiliger op geworden. "Geen waarschuwing, geen voorrangsregeling, alleen paaltjes in de weg. In het donker, bij regen en mist, opgespat vuil (pekel), nauwelijks te zien", zegt de Maaslander. "Tegenliggers in de verte? Flink gas geven, wie het eerst komt, mag eerst."

Volgens de woordvoerster komt er nog een evaluatie.

Westland

Blijft over dat de borden er nog wel staan op het Westlandse gedeelte, wat best verwarrend is. Maar of deze borden er eind volgend jaar nog staan, is de vraag. In navolging van Midden-Delfland en Maassluis gaat ook Westland 'overbodige' verkeersborden weghalen. De gemeente is nu bezig met een inventarisatie welke borden dat zijn. "Naar verwachting hebben wij hier in het eerste kwartaal van 2024 een beeld van. Onnodige borden verwijderen wij vervolgens", liet wethouder Michiel Ferwerda eerder weten.

Tip ons!

Dit bericht is tot stand gekomen dankzij een tip. Deel ook jouw nieuws met ons! Bel met 0174-420893, mail naar nieuws@wos.nl of stuur een appje naar 06 - 5758 9278.