Archief
Archief Regio 15

Archief Regio 15

Tweelingbroer vrijgesproken van doodslag op 51-jarige René

Een 52-jarige man uit 's-Gravenzande is vrijgesproken van doodslag op zijn tweelingbroer. Volgens de rechtbank in Den Haag is er niet genoeg bewijs dat de man zijn broer zodanig heeft geslagen dat hij daaraan is overleden.

De uitspraak leidde tot tranen van vreugde en opluchting bij de verdachte en zijn familie, meldt mediapartner Omroep West.

Begin dit jaar werd de 51-jarige René dood gevonden in het huis van zijn broer Jean, bij wie hij inwoonde. Het Openbaar Ministerie verdacht Jean in eerste instantie van moord, later werd dat afgezwakt tot doodslag of zware mishandeling met de dood tot gevolg. Jean werd drie maanden geleden ook al geschorst uit zijn voorlopige hechtenis.

Jean zei dat zijn broer vaak stomdronken was en daardoor veel viel, ook op zijn hoofd. Tijdens de zitting twee weken geleden bleek dat de patholoog niet heeft kunnen vaststellen of het hersenletsel dat René had bij zijn overlijden is veroorzaakt door vallen, op onder andere het aanrecht en een radiatorknop, of door stompen van Jean. Die onduidelijkheid is voor de rechtbank de reden voor de vrijspraak.

Geen opzet

Jean ontkende niet dat hij zijn broer had geslagen. Ze hadden dat weekend ruzie gehad over het alcoholmisbruik van René. Maar hij zei dat hij nooit opzet had gehad op de dood van zijn broer. Hij raakte volledig in paniek toen hij hem levenloos vond.

De vrijspraak leidde tot een uitbarsting van vreugdetranen bij de familie van de broers. Jean bedankte de rechtbank en de voorzitter antwoordde met "Ik wens u verder veel succes en sterkte, ook met het verwerken van het verlies van uw broer". Volgens de advocaat van Jean is het ook belangrijk dat hij daar nu eindelijk aan toe komt. Het Openbaar Ministerie kan nog in hoger beroep tegen de uitspraak.