Archief
District 8

District 8

Celstraf en jeugd-tbs voor jongen (17) na explosie bij woning

Een 17-jarige jongen uit Leiden is veroordeeld tot een jaar jeugddetentie en jeugd-tbs (PIJ-maatregel) voor een explosie bij een woning in de Tomatenstraat in Naaldwijk. De jongen liet een explosief afgaan, kort daarna ontstond er een worsteling tussen hem en de bewoner van de woning.

De toen 16-jarige jongen plakte op vrijdagochtend 21 april 2023 rond 04.30 uur met duct tape zwaar vuurwerk op het raam van de woning. Door de explosie sprongen meerdere ramen en lag er glas door de woning heen. De bewoners hoorden een harde knal en gingen kijken wat er aan de hand was. Op de overloop troffen zij de 16-jarige jongen aan, die de woning was binnen gedrongen, waarna een worsteling ontstond. De jongen spoot daarbij met pepperspray.

Zowel een van de bewoners als de overvaller vielen tijdens de worsteling van de trap. Op de begane grond ging de worsteling door. De bewoner werd daarbij met een hamer geslagen. Volgens de rechtbank wilde de jongen de bewoner om het leven brengen. "Zijn vrouw heeft moeten aanschouwen hoe haar man door verdachte werd toegetakeld, waarbij zij vreesde voor zijn leven."

Het lukte de bewoner en zijn vrouw om de verdachte te overmeesteren en het slagwapen van hem af te nemen. Met hulp van buren hielden ze de jongen onder controle tot de politie kwam. De bewoner raakte ernstig gewond en werd overgebracht naar het ziekenhuis.

Hond overleden

De schade was enorm in de woning, waar ook een hond aanwezig was. Na het incident ging de hond medisch snel achteruit door bloedarmoede en is de hond uiteindelijk overleden. De rechtbank stelt echter niet met zekerheid te kunnen zeggen dat de dood van de hond komt door de explosie, het wordt de verdachte daarom niet aangerekend. De twee bewoners hebben duizenden euro's schade en vroegen om een schadevergoeding van ruim 108.000 euro.

De jongen is onder meer onderzocht door een kinder- en jeugdpsychiater. Daaruit blijkt dat er sprake is van ernstige psychiatrische problematiek die past bij een autismespectrumstoornis (ASS) en ADHD. Ook heeft hij geen probleembesef en mist hij oplossingsvaardigheden, daarnaast heeft hij verschillende andere problemen. De rechtbank acht de verdachte daardoor verminderd toerekeningsvatbaar.

De jongen is een jaar jeugddetentie (cel) opgelegd met aftrek van de tijd dat hij in voorarrest heeft gezeten. Daarnaast moet hij meewerken aan de PIJ-maatregel, ook wel jeugd-tbs genoemd. Ook moet hij ruim 37.000 euro betalen aan de bewoners als schadevergoeding.

Categorieen:
Nieuws 112