Archief
WOS

WOS

Werkzaamheden bij Tennet

De komende tijd wordt bij het hoogspanningsstation bij Westerlee een 'spoelengebouw' gebouwd. Dit moet gaan zorgen voor een hogere leveringszekerheid voor de huishoudens in de regio.

Huub Halsema van Tennet legt uit hoe dit in zijn werk gaat: "Over het net gaat nuttig vermogen, een soort muziek, maar ook wat we in vaktermen 'blind vermogen' noemen, een soort ruis. En dit gebouw zorgt ervoor dat er meer muziek over de draden heen kan." Dat is hard nodig, want het station kan leveren voor een half miljoen huishoudens. "Nu zijn er in Westland en Midden-Delfland geen half miljoen huishoudens, maar er is heel veel tuinbouw dat veel energie vraagt."

De omgeving van het hoogspanningsstation zal mogelijk wat overlast ervaren van de bouw. "Vooral bouwverkeer, zoals betonwagens en andere grote wagens en als later die spoelen komen dan is dat ook weer groot transport", aldus Halsema. Om de overlast zo beperkt mogelijk te houden, is er gekozen om de fundering te boren in plaats van te heien. Dit zorgt namelijk voor een stuk minder geluidsoverlast. Als alles volgens plan verloopt, zijn de werkzaamheden in 2025 afgerond.