Archief
112 Maasmedia

112 Maasmedia

Motorrijder hoeft niet terug cel in na aanrijden kind, wel taakstraf

De motorrijder die na gevaarlijk rijgedrag een 7-jarig kind aanreed op de Westlandseweg in Maassluis hoeft niet terug de gevangenis in, zo heeft de rechtbank besloten. De celstraf is gelijk aan zijn voorarrest.

Ondanks dat de motorrijder niet terug de cel in hoeft, heeft de rechtbank hem wel een taakstraf van 100 uur opgelegd. Volgens de rechters is het van belang dat de verdachte vrijkomt zodat "hij aan zichzelf kan werken."

De 27-jarige motorrijder reed op 22 augustus dit jaar over de Westlandseweg met zeer hoge snelheden. Ook zou de motorrijder auto's zowel links als rechts hebben ingehaald en zeer hard hebben gereden. Uit politieonderzoek bleek zijn snelheid tussen de 91 km/u en 131 km/u te liggen, waar 50 km/u is toegestaan. De motorrijder geeft toe die snelheid te hebben gereden. Ook scheurde de verdachte langs een politiecontrole die op dat moment bezig is langs de Westlandseweg.

Aanrijding

Een agent die bij de verkeerscontrole de motorrijder voorbij ziet scheuren, gaf dat direct door aan zijn collega's. Enkele minuten daarna ging het een rotonde verderop vreselijk mis. De motorrijder kwam volgens onderzoek met een snelheid van 91 km/u op de rotonde afgereden. "Ik zag het jongetje op de fiets over het hoofd. Ik probeerde gelijk te remmen, maar het was al te laat", zei de motorrijder eerder in de rechtbank. Het 7-jarige slachtoffertje kwam na de aanrijding tien meter verderop bij de berm terecht en raakte ernstig gewond. Er moest voor hem onder meer een traumahelikopter naar het ongeval komen.

De motorrijder keerde verderop terug naar het slachtoffer om te helpen. "Ik wilde iets doen, maar ik kon niets doen. Ik heb zoveel spijt, ik heb direct aan die ouders mijn spijt betuigd, maar daar hadden ze op dat moment natuurlijk helemaal niets aan." Het jongetje werd met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. Daar bleek hij onder meer gebroken ribben, een schedelbreuk, gekneusde long en ander letsel te hebben. De volgende dag mocht hij weer naar huis en binnen zeven weken was hij volledig hersteld.

De advocaat van de verdachte vond dat er geen sprake was van zwaar lichamelijk letsel, aangezien het jongetje zonder medisch ingrijpen is hersteld. De rechtbank denkt daar anders over.

Straf

De rechtbank besluit een lagere straf op te leggen dan door het OM werd geëist. De officier van justitie wilde twee weken terug dat de man acht maanden de cel in zou gaan. Volgens de rechtbank is er namelijk geen sprake van roekeloosheid, ondanks dat de verdachte met zeer hoge snelheden reed en voertuigen rechts heeft ingehaald. Om van 'roekeloosheid' te spreken moeten er aan meer overtredingen worden voldaan. Ook houdt de rechtbank rekening met het feit dat de verdachte veel spijt zegt te hebben van zijn daden en "aan zichzelf moet werken".

De rechtbank legt de 27-jarige motorrijder daarom een celstraf van 173 dagen op, waarvan 60 dagen voorwaardelijk zijn met een proeftijd van 2 jaar. Dat betekent dat de verdachte 113 dagen de cel in moet, maar die tijd heeft hij al vastgezeten in voorarrest. Hij komt daarom op vrije voeten. Wel moet hij een taakstraf van 100 uur uitvoeren. Daarnaast mag hij 18 maanden lang geen voertuig besturen. Wel krijgt de motorrijder zijn inbeslaggenomen motor weer terug.

Categorieen:
Nieuws 112 Maassluis