Archief
WOS

Van Hemmen uitgezwaaid bij raadsvergadering

De gemeenteraad van Midden-Delfland heeft dinsdagavond afscheid genomen van waarnemend burgemeester Bram van Hemmen. Hij maakt na deze week plaats voor Fenna Noordermeer.

Van Hemmen, die eerder onder andere actief was in de Hoeksche Waard en Sliedrecht, volgde in de zomer van 2022 (tijdelijk) Arnoud Rodenburg op. Bekend was toen al dat zijn periode zo'n anderhalf jaar zou duren. In de tussentijd startte de raad de zoektocht naar een nieuwe kroonbenoemde burgemeester.

Raadsnestor Ed Roeling nam dinsdagavond namens alle fractievoorzitters het woord. Hij gaf Van Hemmen onder andere complimenten voor hoe hij de raadsvergaderingen heeft geleid. Ook werd er even gerefereerd aan de boerenprotesten boven de A4. Wekenlang stonden er demonstranten op het viaduct Kerkepad. "Je zei niet na 50, maar na 51 avonden: 'Nu is het afgelopen!'. Ik heb daar verder niemand over gehoord. Het was gewoon goed. Ja, jullie hebben rechten en vrijheden, maar het is ook een keer mooi geweest."

Uiteraard ging het ook over de komst van een azc in de Harnaschpolder. Van Hemmen vroeg de raad vorig jaar om het college opdracht te geven onderzoek te doen naar de mogelijkheden om 225 vluchtelingen binnen de gemeente op te vangen. De hele kwestie leidde tot onrust onder inwoners in Den Hoorn en een verdeelde raad. Afgelopen oktober werd er wel ingestemd met die opvang. "Gezegd mag worden dat je wel je nek uitstak om dat te doen. Later was de communicatie misschien niet 'je van het', maar ondanks de tegengeluiden van de bewoners heb je het wel gedaan. Je hebt het uitgezongen tot en met het raadsbesluit. Wat we daar ook van vinden. Het is goed dat je het hebt opgepakt."

Bestaansrecht

Van Hemmen blikte zelf nog even terug op zijn aanstelling. Hij kende Midden-Delfland vooral van Arnoud Rodenburg en de A4. En hij ging van twee relatief grote gemeenten nu naar een vrij kleine gemeente. "Het beeld dat je zou kunnen hebben is dat het een kwetsbare gemeente zou zijn met al die grote partijen eromheen. Heel eerlijk dat gevoel had ik dat gevoel in het begin ook. Maar in de afgelopen anderhalf jaar heb ik geconstateerd dat hier een sterke zit met meer dan voldoende bestaansrecht."

Fenna Noordermeer

Komende maandag wordt Fenna Noordermeer geïnstalleerd als burgemeester van Midden-Delfland. Zij is na Arnoud Rodenburg pas de tweede kroonbenoemde burgemeester in de gemeente. Noordermeer is momenteel woonachtig in De Lier en komt uit het bedrijfsleven.

De raadsvergadering maandag begint om 20.00 uur.