Archief
WOS

WOS

Kolenkit niet op monumentenlijst: 'Kans op herbestemming groter'

De Sint Josephkerk in Wateringen, in de volksmond ook wel bekend als de Kolenkit, komt niet op de gemeentelijke monumentenlijst. Dat meldt wethouder Carlieke van Staalduinen na vragen van D66.

De kerk staat in de verkoop, omdat er in Wateringen nog maar één katholieke kerk nodig is. Na een proces van twee jaar is er uiteindelijk door het parochiebestuur gekozen voor de Sint Jan de Doper in de Herenstraat en dus wordt de Kolenkit in de Harry Hoekstraat verkocht. Er zijn daaraan wel voorwaarden verbonden. De kerk moet verkocht worden aan een andere kerkgemeenschap of moet een sociale bestemming zoals een bibliotheek of school krijgen. Als dit niet lukt, dan wordt de kerk gesloopt en komen er sociale huurwoningen.

D66-steunraadslid Maxim van Ooijen schrok van een eventuele sloop en wil het pand graag behouden. "Het gebouw heeft een fantastische akoestiek voor muziekvoorstellingen, toneel of theater", zei hij eerder tegen de WOS. Hij ziet graag dat de Kolenkit een gemeentelijk monument wordt. Maar daar wil Westland niet aan. "Ondanks dat de Sint Josephkerk een markant gebouw is, zal het niet op de monumentenlijst gezet worden", schrijft Van Staalduinen. "De kans dat het gebouw een herbestemming krijgt is groter als het geen monument wordt. Anders ligt leegstand op de loer en dat is niet wat we willen."

Geen partij

De wethouder meldt verder dat de gemeente geen partij is in de verkoop en het pand ook niet gaat aankopen. "Het college heeft geen zeggenschap over het herbestemmen van kerken. De kerk is eigendom van het kerkbestuur. Het Bisdom van Rotterdam heeft voorwaarden opgesteld voor het herbestemmen van rooms-katholieke kerken. Het kerkbestuur dient daar rekening mee te houden", zegt zij. "Slechts in geval van eventuele toekomstige bestemmingswijzigingen, onafhankelijk van de eigendomsituatie, kan de gemeente randvoorwaarden stellen aan een ontwikkelende partij."

De WOS besteedde eerder al aandacht aan de verkoop: