Archief
WOS

WOS

Kolenkit in de verkoop

De Sint-Josephkerk in Wateringen, beter bekend als de Kolenkit wordt verkocht. De kerkgemeenschap heeft besloten dat er nog maar één van de twee katholieke kerken in het dorp nodig is en heeft gekozen voor de Sint Jan de Doper.

Volgens diaken Walther Burgering wil de parochie een "vitaal vierende gemeente zijn", twee kerken is volgens hem hierin een hindering. "Met het sluiten van een van de twee gebouwen hopen we ook dat de mensen veel meer verweven zijn met elkaar", aldus Burgering. Na een proces van twee jaar is er uiteindelijk door het parochiebestuur gekozen voor de Sint Jan de Doper in de Herenstraat en dus wordt de Kolenkit in de Harry Hoekstraat verkocht. Er zijn daaraan wel voorwaarden verbonden. De kerk moet verkocht worden aan een andere kerkgemeenschap of moet een sociale bestemming zoals een bibliotheek of school krijgen. Als dit niet lukt, dan wordt de kerk gesloopt en komen er sociale huurwoningen.

Steunraadslid van D66 Maxim van Ooijen is geschrokken van een eventuele sloop en wil dat het gebouw de status van gemeentelijk monument krijgt: "Dit is een heel beeldbepalend gebouw voor Wateringen". Bovendien is het de enige kerk met een bijnaam. Hij wil daarom het gebouw behouden en het een andere bestemming geven. "Het gebouw heeft een fantastische akoestiek voor muziekvoorstellingen, toneel of theater. Maar helaas staat dat niet bovenaan het lijstje met bestemmingen dat de bisschoppen er graag aan willen geven."