Archief
De Hoekse Schatkist

Initiatief om alle Hoekse verhalen te verzamelen

Hoek van Holland is sinds kort een schatkist rijker, een digitale. In de Hoekse Schatkist worden verhalen verzameld die de inwoners van Hoek van Holland zelf kunnen insturen.

De Hoekse Schatkist is er mede dankzij het Bewonersinitiatief Hoek van Holland. Ook Cultuur Concreet en Hoeks Hart droegen hun steentje bij. Het initiatief voor de digitale schatkist is in handen van Hoekenezen Piet van der Leer en Ed van Berkel. "Met behulp van de digitale schatkist willen we de verhalen verzamelen die nu vaak nog persoonlijk verteld kunnen worden. Wij hebben die op de website vervolgens aangevuld met bijdragen van fotografen, dichters, schilders en verhalenvertellers uit de regio. Bij elk object vind je knoppen die het verhaal op een of andere manier versterken."

Verzamelen van verzamelingen

Inmiddels heeft de Hoekse Schatkist objecten en verhalen van het Historisch Genootschap van Hoek van Holland, Chateau du Lac en de KNRM van Hoek van Holland. "Elk verhaal en/of object kunnen wij verrijken met foto's, anekdotes, gedichten, enzovoort. De digitale schatkist is in dat opzicht een spin in het web die de verhalen bij elkaar brengt. Een mooi voorbeeld is het verhaal over de scheepsramp van de Berlin. Op 21 februari 1907 verging het stoomschip Berlin. Het schip brak op de Noorderpier in tweeën. 129 van de 144 opvarenden kwamen om. Deze ramp kreeg veel publiciteit. Er verschenen zelfs ansichtkaarten. Een deel daarvan maakt deel uit van de collectie van het Historisch Genootschap HvH. Maar alle drie de organisaties hebben informatie over de scheepsramp in hun eigen verzameling. Door de verhalen bij elkaar te brengen is het méér dan het verhaal van de afzonderlijke organisaties."

Ook leerlingen uit het basisonderwijs kunnen er volgens Van der Leer en Van Berkel veel plezier aan beleven: "Voor spreekbeurten of werkstukken over de geschiedenis van Hoek van Holland. Leerlingen uit het voortgezet onderwijs vinden er materiaal voor de meest uiteenlopende profielwerkstukken."

Nooit vol

Op de vraag of ook particulieren hun verhaal kunnen toevoegen aan een object, springen de initiatiefnemers uit hun stoel: "Ja, graag zelfs! We hebben juist behoefte aan hun verhaal. De Hoekse Schatkist is nooit vol en kan ook jouw verhaal verrijken. Wil je meer informatie over hoe je dat kunt doen? Stuur dan een e-mail naar info@dehoekseschatkist.nl of bel met Piet van der Leer (06 53187068) of Ed van Berkel (0174 385298). Kijk daarvoor ook op onze website: Dehoekseschatkist.nl."