Archief

Westland: 'Vergeet caravanstallingen in oude kassen'

Het bedrijfsmatig stallen van caravans in verouderde kassen is in Westland niet mogelijk. Daarvoor moeten ondernemers in beginsel op bedrijventerreinen zijn.

Dat heeft wethouder Pieter Varekamp laten weten in antwoord op schriftelijke vragen van de fracties van GemeenteBelang Westland (GBW) en Westland Verstandig. Het was de fractie van GBW die op 15 oktober als eerste inhaakte op de aangekondigde sluiting, per 1 januari 2025, van Van Vliet Caravans in Wateringen. Dit bedrijf bood op dat moment onderdak aan circa 1.300 caravans, vouwwagens en kampeerwagens. Tevens stonden er zo'n 800 mensen op de wachtlijst.

Aanpassingen

GBW vroeg onder meer of het college van Ben W bereid was om met Van Vliet te onderzoeken of voortbestaan mogelijk is met wellicht aanpassingen van de veiligheidseisen zonder dat dit afbreuk doet aan de (brand)veiligheid.

Namens het college, reageert Varekamp, dat het pand destijds is gebouwd in afwijking van de bouwregels, maar wel op grond van het gelijkwaardigheidsprincipe. "Dat is toegestaan, echter heeft een pandeigenaar dan wel de verantwoordelijkheid dat het gelijkwaardigheidsprincipe in tact blijft bij iedere (verbouw)wijziging", aldus Varekamp.

De wethouder vervolgt: "Door de aanleg van de vele zonnepanelen op het dak en omdat een aantal andere aanpassingen binnen het pand hebben plaatsgevonden bleek de vuurlast van het gebouw te hoog geworden. Om dit op te lossen, werd het toepassen van brandvertragende maatregelen noodzakelijk. Dat kan bijvoorbeeld door sprinklerinstallaties of door het opdikken van de wanden om toch te kunnen blijven voldoen aan het bouwbesluit (landelijke regelgeving)." Het bedrijf zei die investeringen niet te kunnen opbrengen.

Bedrijventerreinen

De fractie van Westland Verstandig suggereerde - gezien de grote behoefte aan caravanstallingen - om tijdelijk medewerking te verlenen aan het stallen van caravans in verouderde kassen, als dat ruimtelijk past en reconstructie niet in de weg staat.

Reactie Varekamp: "Nee, het is niet de bedoeling caravans in kassen te stallen. In beginsel is bedrijfsmatig opslag van particuliere goederen, zoals ABC-goederen (auto's, boten en caravans), een activiteit welke past binnen de bestemming van lokale bedrijventerreinen."

Die lokale bedrijventerreinen zijn gesitueerd langs de randen van de kernen. Hier is de infrastructuur ingericht op dergelijke verkeer- en bezoekersstromen. Daarnaast voldoet de bebouwing op dergelijke terreinen aan de bouwveiligheidsvoorschriften, aldus de wethouder. "Het agrarisch glastuinbouwgebied is hier niet voor geschikt. De soms smalle tuinderslanen, het gebrek aan parkeervoorzieningen en de verkeersveiligheid in het agrarisch gebied is niet optimaal ingericht voor dergelijke bedrijfsactiviteiten."

Hoewel kassen op het eerste gezicht hiervoor geschikt lijken, voldoen kassen veelal niet aan de veiligheidsvoorschriften voor opslag van ABC-goederen. Varekamp voegt er nog aan toe: "Het gebruik van agrarische gronden ten behoeve van bedrijfsmatige activiteiten of enige andere activiteit met een verdienmodel is niet toegestaan."

Leegstaande bedrijfsruimten

Westland Verstandig wees er verder in haar schriftelijke vragen op, dat In Westland ook veel voormalige bedrijfsruimten leeg staan. "Zou daar geen mogelijkheid gecreëerd kunnen worden voor tijdelijk gebruik als caravanstalling?", vroeg de fractie.
Als de activiteit (opslag van ABC-goederen) niet passend is met de geldende bestemming, kan contact worden gezocht met het gemeentelijke Omgevingsloket of dergelijk gebruik, al dan niet tijdelijk, kan worden toegestaan, geeft de wethouder enige hoop.

'Geen concreet resultaat'

GBW informeerde verder nog naar de bereidheid van B en W om met Van Vliet te zoeken naar alternatieven en het bedrijf daar waar mogelijk maximaal te ondersteunen in het zoeken oplossingen voor zijn klanten.
Varekamp: "Met de eigenaren van Van Vliet Caravans zijn diverse gesprekken gevoerd, ook over eventueel de mogelijkheid om de bedrijfsvoering elders voort te zetten. Dit heeft helaas geen concreet resultaat opgeleverd."