Archief

Van Vliet Caravans koerst af op sluiting

De toch al schaarse stallingsruimte voor caravans in Westland krijgt voor eind volgend jaar een forse aderlating: Van Vliet Caravans in Wateringen sluit de deuren.

Het familiebedrijf aan de Middenweg wordt opgeheven, omdat volgens de eigenaren nieuwe veiligheidseisen investeringen vergen die zullen leiden tot praktisch onbetaalbare tarieven. En dat terwijl het bedrijf er in economisch opzicht heel goed voorstond. Van Vliet biedt onderdak aan circa 1.300 caravans, vouwwagens en kampeerwagens. Tevens staan er zo'n 800 mensen op de wachtlijst.

Strengere eisen

De eigenaren, Tom van Vliet en zijn zus Brenda Zwinkels-van Vliet, zeggen de aankondiging met pijn in het hart te doen. "Wij hebben dit besluit na lang wikken en wegen genomen", aldus Brenda. "Afgelopen voorjaar bleken de eisen van zowel brandweer als gemeente zoveel strenger te zijn geworden, dat er opnieuw grote aanpassingen nodig zouden zijn aan onze stalling. Een flinke tegenvaller, juist omdat we vrij recent nog behoorlijk hadden geïnvesteerd om ons bedrijf te moderniseren."

Overigens benadrukken beide eigenaren dat zij de strenge veiligheidseisen wel begrijpen: "De brand bij onze collega's in Pijnacker hebben ons ook slapeloze nachten bezorgd."

'Zeker 35 procent prijsverhoging'

De twee zeggen alle scenario's te hebben onderzocht. "Om de investeringen financieel mogelijk te maken, zijn prijsverhogingen nodig van zeker 35 procent. Zo'n grote prijsstijging kunnen veel van onze trouwe klanten niet opbrengen en plaatst ons in een onmogelijke concurrentiepositie."

Het verkopen van de stalling in de huidige opzet aan een koper met meer financiële armslag bleek evenmin een optie, net als een doorstart van Van Vliet op een andere locatie in het Westland. Al met al bleek alleen de verkoop van de locatie aan de Middenweg tot de mogelijkheden te behoren. "We waren ooit eerder door een potentiële koper benaderd, maar toen was er geen haar op ons hoofd die er aan dacht om daar op in te gaan. Toen zich nu een koper aandiende, hebben wij alsnog het moeilijke besluit genomen om te stoppen", verklaart Brenda.

Alternatieven

De exacte sluitingsdatum is nog niet helemaal zeker. Dat is mede afhankelijk van het alsnog verkrijgen van vergunningen en een nog lopend kort geding tegen een van de leveranciers. "Wij gaan er nu vanuit dat wij de deuren van ons bedrijf vóór 2025 definitief achter ons dicht zullen doen", stelt Brenda.

Vorige week zijn de medewerkers ingelicht over de voorgenomen sluiting. Zij reageerden volgens de eigenaren geschokt, maar ook heel begripvol en loyaal.

Hoewel caravanstallingen schaars zijn, hoeven de klanten van Van Vliet nog niet te wanhopen, benadrukt Brenda. "Het is nog te vroeg om toezeggingen te doen, maar ik kan wel zeggen dat Tom en ik in gesprek zijn met andere stallingsbedrijven buiten het Westland over mogelijkheden om onze klanten ander onderdak te bieden."