Archief

Burgemeester Rensen vindt verkiezingsuitslag verschrikkelijk: 'Nieuwe werkelijkheid'

Burgemeester Gregor Rensen (PvdA) van Maassluis zegt de verkiezingsuitslag "verschrikkelijk" te vinden, nu de PVV de grootste partij is geworden. "Het is helaas de nieuwe werkelijkheid van Nederland", zegt hij in een column in de huis-aan-huiskrant Nieuwsblad Maassluis.

"Haar morele standpunten en opvattingen staan haaks op die van mij", zegt Rensen over de PVV. "Waar Wilders roept dat hij 'Nederland weer teruggeeft aan de Nederlanders', voel ik dat Nederland waar ik mijn thuis voel een beetje van mij afgepakt wordt." Het zijn zijn persoonlijke zorgen, maar Rensen schrijft het vanuit zijn rol als burgemeester. Volgens een woordvoerster van de gemeente "mag de burgemeester zijn persoonlijke mening uiten." Wel doet Rensen dit op de gemeente-pagina in de krant, waar de gemeente geld voor moet betalen. "Dat is een keuze die we als gemeente hebben gemaakt."

De burgemeester kan in zijn column geen positief woordje vinden over de verkiezingsuitslag en zegt zich ook nog eens zorgen te maken om de gevolgen voor gemeenten. Volgens hem zal de spreidingswet er niet meer komen "tot ongenoegen van gemeenten". Zijn woordvoerster zegt hierover dat het voor een burgemeester fijn is al er landelijke regelingen zijn, zodat er lokaal geen discussies over kunnen komen. Daarnaast uit Rensen zijn zorgen over de kabinetsformatie, die volgens hem lange tijd kan gaan duren.

'Inwoners wegzetten'

Gary Bouwer, fractievoorzitter van oppositiepartij Leefbaar Maessluys, kijkt kritisch naar de column. "Hij schrijft de column in zijn rol als burgemeester, niet als kiezer of burger. Het past dan niet om ruim 28 procent (het percentage dat op de PVV heeft gestemd, red.) van 'zijn' inwoners weg te zetten." Martijn Kroonen, fractievoorzitter van CDA Maassluis, wil nog niet op de column ingaan. "We hebben het (nog) niet in de fractie besproken, en als wij er wat van vinden dan willen we dat eerst met de burgemeester zelf bespreken." Jorrit Keijzer (PvdA) en Dick Snoek (VVD) konden donderdag niet reageren op de column.

Column

In juni dit jaar kwam de column van de burgemeester al in opspraak in de gemeenteraad, nadat hij in de column had geschreven dat het in de raad lijkt "of het een wedstrijdje is wie de beste is". Rensen was in die column kritisch op de gemeenteraad. "De raadsleden reageerden veel op elkaar, namen elkaar voortdurend de maat en leken wel met een wedstrijdje bezig over wie de beste was. Dat is wat anders dan een goed debat met elkaar voeren."

In die column was de burgemeester overigens ook kritisch op zichzelf. Hij schreef: "Ook als voorzitter heb ik gefaald, omdat ik de vergadering te veel ruimte gaf en te weinig naar een gezamenlijk standpunt wist te leiden. Dat moet ook beter."

Categorieen:
Nieuws Politiek Maassluis