Archief
Thierry Schut

Thierry Schut

Tweede 'Centrum Weerbare Sierteeltsector' geopend bij FloraHolland

Bij Royal FloraHolland in Honselersdijk is maandag een tweede 'Centrum Weerbare Sierteeltsector' geopend door burgemeester Bouke Arends, teamchef Dick van der Ende van politie Westland en Steven van Schilfgaarde CEO van Royal FloraHolland.

Het centrum biedt een ontmoetingsplek en een aantal werkplekken voor medewerkers van de samenwerkingspartners die de veiligheid in de sierteeltsector vergroten. “Door de krachten te bundelen vormen we met de overheidsdiensten en ondernemers een sterk front tegen de ondermijnende criminaliteit en houden we ook de sierteeltsector sterk en veilig”, aldus burgemeester Arends bij de opening van het centrum.

In deze aanpak werken overheidsinstanties en bedrijven samen om maatregelen te nemen tegen criminele inmenging. "Het doel is om de veiligheid van ondernemers en medewerkers te vergroten, denk hierbij aan fysieke maatregelen zoals cameratoezicht en controles op en om de locaties van Royal FloraHolland", zo is te lezen in een persbericht over het centrum. Dit is het tweede centrum, sinds april 2022 is er al een locatie in Aalsmeer.

Export

De sterke exportpositie van de sierteelt heeft een keerzijde. De sector is kwetsbaar vanwege de internationale en dagelijkse logistiek. Criminelen maken misbruik van de sector voor onder andere smokkel van verdovende middelen, wapens en cashgeld. "Ondernemers zijn zich hier niet altijd van bewust en we zien dat medewerkers onder druk worden gezet of via afpersing gedwongen worden om mee te werken. Dit creëert mogelijk een onveilige werkomgeving en dat willen we voorkomen."

Eerder werden er ook al controles gehouden om criminelen buiten de sierteeltsector te houden: