Archief
Gemeente Westland

Gemeente Westland

Controles bij veilinglocaties tegen criminaliteit in sierteeltsector

Op veilinglocaties van Royal FloraHolland in Honselersdijk, Aalsmeer en Rijnsburg zijn afgelopen week controles gehouden tegen transportcriminaliteit in de sierteeltsector. Vanwege de vele (inter-)nationale transportbewegingen die met de sierteeltsector gepaard gaan, is deze branche zeer interessant voor criminelen.

Criminelen maken graag gebruik van bestaande logistieke netwerken om bijvoorbeeld wapens en drugs te laten vervoeren. Om criminele inmenging tegen te gaan, zijn op 28 en 29 november Transport Facilitated Organized Crime-controles (TFOC) gehouden. "De dagen waren - naast de controles zelf - een goede aanleiding om gesprekken aan te gaan met chauffeurs en ondernemers om de bewustwording (en daarmee de weerbaarheid tegen criminaliteit) te vergroten", aldus de gemeente Westland in een persbericht.

Ondernemers zijn gebaat bij een veilige werkomgeving en uit gesprekken blijkt dat zij het nut van de controles inzien. "Omdat ook voor hen het motto ‘tijd is geld’ opgaat, worden controles zodanig uitgevoerd dat een vrachtwagen -en dus de handel- niet onnodig lang stil hoeft te staan. Door op een efficiënte wijze actief te controleren, dragen de samenwerkingspartners bij aan een veilige werkomgeving en een eerlijke concurrentiepositie voor ondernemers die wèl alles volgens het boekje doen. Misstanden die voorkomen gaan verder dan alleen drugssmokkel. Denk bijvoorbeeld ook aan overtredingen van de arbeidstijdenwet op momenten van grote drukte op de veiling locaties", aldus de gemeente.

Controles

Tijdens de controles zijn negen bedrijven bezocht. Daarbij zijn in een aantal gevallen signalen van mogelijke betrokkenheid bij georganiseerde criminaliteit en/of overtreding van het reglement van Royal FloraHolland vastgesteld. In totaal werden 140 vrachtwagens volledig onderzocht, waarbij onder andere alle papieren gecontroleerd werden en gekeken of bijvoorbeeld de rij- en rusttijden overtreden werden.

Met speciale speurhonden werd gezocht naar verboden vracht. Meer dan tien processen-verbaal zijn opgemaakt vanwege overtredingen van de Arbeidstijdenwet en/of de Wet Wegvervoer Goederen. Bij een aantal bedrijven zal nog verder onderzoek volgen omdat er twijfels zijn over de arbeidsomstandigheden en er mogelijk sprake is van slecht werkgeverschap. Tot slot werd een gestolen trailer teruggevonden en een partij Poolse sigaretten in beslag genomen waarover geen accijns betaald werd. Van de controles zijn honderd informatiemutaties opgemaakt.