Archief
Omroep West

Omroep West

Zorgen bij kwekers om arbeidsmigrantenstop na verkiezingsuitslag

Diverse Westlandse kwekers maken zich zorgen over de winst van de PVV bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen. Als het aan partijleider Geert Wilders ligt, gaat de migratie in Nederland namelijk flink omlaag, inclusief die van arbeidsmigranten.

Westland is door het vele werk in de kassen juist sterk afhankelijk van arbeidsmigratie. Kweker Erik Knoppert: "Zonder arbeidsmigranten kan ik de tent wel sluiten." 250 arbeidsmigranten heeft hij op dit moment in dienst. "Ik heb er wel zorgen over", gaat de amaryliskweker verder. "Veel van wat hij zegt, snap ik. Maar minder arbeidsmigranten? Het is gewoon bekend dat zij heel veel welvaart brengen. Dat is geen fabeltje, maar gewoon berekend."

Als het aan de PVV ligt, dan hebben werknemers van binnen de EU weer een tewerkstellingsvergunning nodig om in Nederland aan de slag te kunnen. Niet alleen Wilders wil een stop op arbeidsmigranten, ook Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt wil migratie beperken tot 50.000 mensen per jaar. Dat geldt niet alleen voor asielzoekers, maar ook voor migranten die in Nederland komen werken.

Ook kweker Sander Verbeek heeft veel arbeidsmigranten in dienst. "De mensen die hier werken, die gaan ook bij de bakker brood kopen, dat geld wordt in de samenleving uitgegeven. We hebben geen migrantenprobleem, we hebben een probleem met de woningbouw."

Uitzendbureaus in de regio denken eveneens na over de verkiezingsuitslag. "We hebben onze arbeidsmigranten de dag na de verkiezingen direct ingelicht", vertelt directeur Robin Taal van uitzendbureau Tradiro in De Lier. "Ondanks dat ze de taal niet spreken, horen ze toch snel verhalen en we willen juist voorkomen dat er paniek ontstaat. We hebben daarom gecommuniceerd dat de PVV van Geert Wilders gewonnen heeft, wie Geert Wilders is en waar hij voor staat."
Tradiro is zich nog niet aan het voorbereiden op een eventuele migratievermindering. "Want dan ga je toch ook onrust veroorzaken, terwijl we nog helemaal niet weten welke kant het precies opgaat. Daarnaast kan hij bepaalde wetten niet overtreden. Maar mocht het nodig zijn dan komen we meteen in actie."

Duidelijk signaal

Voor uitzendbureau NL Jobs is de verkiezingsuitslag vooral een duidelijk signaal dat het anders moet. Directeur Rita Kostwinder: "Natuurlijk kan Nederland niet zonder arbeidsmigranten, maar de huisvesting moet beter. Kleinschalig, met voldoende toezicht, zodat mensen geen overlast ervaren."

Toch denkt Jacco Vooijs van Glastuinbouw Westland dat het zover niet komt dat er migranten weg moeten. "De PVV kan dit allemaal wel roepen, maar in de praktijk is het gewoon niet haalbaar. Er werken in Nederland 625.000 arbeidsmigranten. Die kunnen niet zomaar weg. Daarnaast vergrijzen we in Nederland, we zijn juist steeds meer afhankelijk van arbeidsmigranten. Ook de economie zal de komende jaren alleen maar groeien, waardoor er meer mensen nodig zijn."
Ook voorzitter van de glastuinbouwsector Adri Bom-Lemstra benadrukt het belang van internationale werknemers. "Ze zijn onderdeel van onze gezonde handelseconomie."

Klimaatwet

Naast de zorgen om de toekomst van arbeidsmigratie staat de verduurzaming van de sector na de verkiezingen ook op losse schroeven. Wilders wil 'de miljarden verslindende reductie van CO2' stoppen. De klimaatwet, het klimaatakkoord en andere klimaatmaatregelen kunnen wat hem betreft regelrecht de papierbak in. En dat komt voor kwekers die de afgelopen jaren flink geïnvesteerd hebben in duurzame maatregelen hard aan.

Knoppert: "Er is flink geïnvesteerd in aardwarmteprojecten. Ik ben daar ook bij aangesloten en heb geen idee welke kant het nu opgaat." Ook vanuit de branche organisatie zijn er zorgen. "De energietransitie mag niet stil komen te vallen. De sector hoopt daarom op een constructieve samenwerking met deze nieuwe Tweede Kamer om koploper te blijven", benadrukt Bom-Lemstra.

Meevallen

Toch denkt Vooijs dat de zorgen in de glastuinbouw te overzien zijn. "In Westland heeft ook de meerderheid PVV gestemd en daar zitten veel ondernemers in de glastuinbouw tussen. Ik verwacht dat het uiteindelijk allemaal heel erg gaat meevallen."

Kweker Dick Kooij is wel tevreden met de uitslag. "Ik denk dat het op veel vlakken goed voor Nederland is", reageert hij. Of dat ook voor de tuinbouw geldt, laat hij in het midden. "Wanneer er een hele linkse uitslag was geweest, had ik me meer zorgen gemaakt. Vanuit die hoek wordt er een heel negatief beeld gecreeerd over hoe wij met arbeidsmigranten omgaan, terwijl ik een hele goede werkgever voor hen ben. Ik geef Wilders het voordeel van de twijfel."

Categorieen:
Nieuws Economie Westland