Archief
ABC Westland

Ontwerpbestemmingsplan voor uitbreiding ABC Westland is klaar

Het college van B en W van Westland heeft een knoop doorgehakt over het ontwerpbestemmingsplan ‘Bedrijventerrein ABC De Strijp Poeldijk’. Dit wordt binnenkort ter inzage gelegd.

Het 57 hectare grote complex van ABC Westland wordt uitgebreid met 12 hectare onder de naam De Strijp. De uitbreiding, met vooral zogeheten agrologistieke bedrijven, zal volgens ABC Westland ruimte gaan bieden aan ongeveer 750 arbeidsplaatsen, waarvan circa 250 arbeidsplaatsen worden ingevuld door buitenlandse flexwerkers.

"Door Westlandse bedrijven meer ruimte te bieden, versterkt en behoudt Westland haar agrologistieke centrum", aldus het college van B en W. Daaraan wordt nog toegevoegd: "Omdat er momenteel geen aanbod is van bedrijfsgronden, voorkomt de gemeente met deze uitbreiding dat deze (Westlandse) bedrijven een locatie buiten de gemeentegrenzen zoeken en vinden".

Arbeidsmigrantenhuisvesting

Onderdeel van de uitbreiding zijn vier woongebouwen met elk 100 bedden voor arbeidsmigranten. Een groot deel van de in totaal 400 bewoners zal werkzaam zijn op ABC Westland, maar ook wordt er ruimte gereserveerd voor flexwerkers van nabij gevestigde glastuinbouwondernemers.
Overigens is door de gemeente contractueel vastgelegd dat de arbeidsmigranten die op deze locatie komen te wonen, economisch gebonden zijn aan Westland.

Verzet

Het uitbreidingsplan ontmoet al enige tijd verzet uit de omgeving. De actiegroep ‘Zeg Nee Tegen ABC Westland’ meldde vrijdag dat zich inmiddels meer dan 650 omwonenden hebben aangemeld op haar website.

De gemeente Westland houdt op 10 januari een informatiebijeenkomst voor omwonenden en andere belangstellenden.