Archief
Google Maps

Google Maps

Verzet tegen uitbreiding ABC Westland: 'Dit gebied is al overvol'

Per dag 2000 extra vrachtwagens, vier twintig meter hoge flats en 800 extra werknemers, waarvan 400 arbeidsmigranten. Dat is het gevolg van de uitbreiding van het bedrijventerrein in Poeldijk met 20 hectare. Zowel Westlanders als omwonenden aan de kant van Den Haag keren zich tegen het plan.

De uitbreiding komt net ten zuiden van ABC Westland dat nu 60 hectare groot is. Na de sloop van een aantal verouderde kassencomplexen moet het terrein ter grootte van 35 voetbalvelden worden gevuld met grote distributiegebouwen en vier woontorens van 20 meter hoog voor de huisvesting van arbeidsmigranten.

Poeldijker Bram van Straalen denkt dat het weggetje achter zijn woning enorm belast gaat worden. "Dit is de snelste weg naar het dorp", laat hij zien. "De nieuwe arbeidsmigranten moeten toch ook hun boodschappen doen. Daarvoor zullen ze over dit weggetje gaan. Het is natuurlijk geen ramp, maar wel een enorme extra belasting. Het dorpse karakter van Poeldijk zal steeds meer verloren gaan." Van Straalen is tegen de uitbreiding van het industrieterrein. "Regionale industrie is nodig, maar wat er nu gebeurt, is dat Amerikaanse bedrijven zich vestigen, er worden producten van buiten het Westland ingevoerd en vervolgens weer verscheept. Waarom moet dat dan hier gebeuren?"

Ook de bewoners van villapark De Uithof aan de andere kant van de Wennetjessloot zijn in verzet gekomen. Ze kochten hun huis vanwege de rust en het vele groen er omheen. Die rust dreigt te verdwijnen. Een lange wand van 15 meter hoog en 200 meter lang zal het uitzicht en de rust blijvend gaan verstoren, vrezen ze. Ze hebben zich verenigd in de bewonersgroep 'Zeg Nee tegen ABC'. "Met deze uitbreiding halen we méér arbeid naar het Westland. Onnodige uitbreiding in onze ogen. Het ABC-terrein heeft van oudsher altijd een regionaal karakter gehad. Nu komen er meer internationale bedrijven, waardoor er 900 tot 1000 arbeidsplekken bij komen", zegt bewoner Frans Noest.

In het gebied zijn er nu al 2000 vrachtwagenbewegingen per dag, de verwachting is dat dit met de uitbreiding van het industrieterrein gaat verdubbelen. "En dit gebied is al zo vol", aldus Noest. "De Poeldijkseweg staat nu al dagelijks vast, hoe zal dat straks gaan als er nog eens 2000 vrachtwagens bij komen? Zolang de infrastructuur niet wordt aangepast, is dit plan in welke vorm dan ook voor ons onbespreekbaar."

Migrantenhotels

En al die nieuwe arbeidskrachten moeten wel gehuisvest worden. Toch is de bewonersgroep niet direct tegen de geplande migrantenhotels. Noest: "Er werken op ABC Westland nu ook arbeidsmigranten. Die mensen werken keihard en wij hebben er geen last van. Ze zorgen dat de bedrijven die daar nu operationeel zijn, succesvol zijn. We hebben er geen problemen mee als die een betere huisvesting krijgen. Maar met deze uitbreiding halen we méér arbeid naar het Westland en er is nu al een tekort aan voldoende huisvesting."

Als het stuk grond bestemd zou worden voor huisvesting van arbeidsmigranten die al in Westland aanwezig zijn, stemmen de bewoners dan nog steeds tegen? Of is het uiteindelijk gewoon een not-in-my-backyard-verhaal? "Er is een stukje eigenbelang, natuurlijk", geeft Poeldijker Van Straalen toe. "Maar er is nu eenmaal meer huisvesting voor arbeidsmigranten nodig. En dat gaat er komen. Is het niet hier, dan is het wel 200 meter verderop. Als daar een plek voor moet worden gezocht, en ze komen daar op die plek, dan zij het zo. Daar zou ik niet voor gaan liggen."

Politiek

Ook door de politiek worden de plannen niet toegejuicht, terwijl in het huidige collegeakkoord het ABC-terrein juist wordt aangewezen als locatie voor huisvesting van Oost-Europese medewerkers. "Wij hebben nadrukkelijk vastgelegd dat de grootschalige huisvesting van arbeidsmigranten plaats moet vinden op het bestaande ABC-terrein", zegt Peter Duijsens, fractievoorzitter van Westland Vestandig. "Aan de Nieuwe Weg ligt een terrein dat heel geschikt is. Daar zijn geen omwonenden. Deze projectontwikkelaar transformeert een oud tuinbouwgebied tot bedrijventerrein en plakt er de naam ABC op. Maar zo werkt het echter niet, dit heeft niks met het bestaande ABC terrein te maken." Duijsens zegt de bezwaren van omwonenden te begrijpen. "Wj hebben grote moeite met de grote bouwhoogtes aan de randen. Dat wordt wat ons betreft veel lager."

Bekend

Volgens Herwi Rijsdijk van ABC Westland zijn de plannen voor uitbreiding al jaren bekend. "Dit stuk grond is altijd al bedoeld geweest voor de uitbreiding van ABC Westland." Dat er 2000 verkeersbewegingen meer bijkomen per dag, beaamt hij. "Maar wanneer we geen bedrijven op deze plek zouden zetten, komen er 3000 bij. Dit stuk grond zal hoe dan ook niet braak blijven liggen." Ook zegt Rijsdijk dat de extra arbeid die gepaard gaat met de uitbreiding van het industrieterrein - geschat op zo'n 800 mensen - niet alleen opgevuld zal worden door arbeidsmigranten. "Dat is slechts een deel. En ja, een deel van die mensen gaat inderdaad in de flats op het terrein wonen, bedoeld voor 400 mensen. Maar er blijven ook woningen over voor de arbeidsmigranten die nu al in Westland werken. Sommige van hen leven nu in zeer slechte omstandigheden. Deze vier woontorens zijn slechts een druppel op een gloeiende plaat, maar als we ze niet bouwen, gebeurt er helemaal niks."

De bewonersgroep 'Zeg Nee Tegen ABC' heeft op 7 juli een protestbrief gestuurd naar de gemeenten Westland en Den Haag. Daar hebben ze tot dusver geen reactie op gehad. Voor de uitbreiding van het industrieterrein iseen wijziging van bestemming nodig. Als die er komt, is Zeg Nee Tegen ABC" van plan bezwaar te maken en indien nodig naar de rechter te stappen.